Nieuws
donderdag, 16 jun 2022

18 jaar N-VA-puinhopen

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever is zijn partijgenote Zuhal Demir moedig de puinhopen van het verleden aan het opkuisen. “De Wever lijkt te vergeten dat de N-VA al wel achttien jaar aan de macht is in Vlaanderen”, zegt Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin. “Waarom heeft zijn partij dan jaren niets gedaan als stikstof zo’n acuut probleem is?”

Bart De Wever heeft in zijn laatste tweet zijn ‘diepste respect’ geuit voor Vlaams minister van Leefmilieu en Omgeving Zuhal Demir, die volgens hem moedig de puinhopen van het verleden tracht op te kuisen. Recent raakte ook bekend dat zij na een debat met een landbouwersvereniging, waarbij geprotesteerd werd tegen haar stikstofplannen, klacht had ingediend bij de politie. Één van de actievoerders had namelijk aan zijn tractor een pop opgehangen met daaronder de slogan ‘Demir aan de strop’. Als beveiligingsmaatregel staat ze nu permanent onder politiebescherming en mag ze niet meer met haar eigen wagen rijden.

“Het is nooit een lachertje om politiebescherming te krijgen bij de uitoefening van een politiek mandaat”, zegt Sintobin. “Zowel Filip Dewinter als Geert Wilders kunnen hierover meepraten. Alleen ging het bij beide heren wel over reële dreigingen uit islamistische hoek en niet om landbouwers, die zelf bedreigd worden in hun voortbestaan door de Vlaamse regering.”

“N-VA heeft mee schuld aan de puinhopen in het onderwijs en in de landbouw”

“Het siert De Wever dat hij opkomt voor een partijgenote in een moeilijk moment, maar doen alsof zijn partij geen verantwoordelijkheid draagt in de zogenaamde puinhopen uit het verleden, gaat toch een brug te ver”, aldus Sintobin. “De N-VA zit al achttien jaar mee aan de knoppen in de Vlaamse regering en heeft genoeg kansen gehad om het beleid te veranderen.”

De argumentatie dat N-VA-ministers nog maar sinds deze legislatuur Onderwijs en Omgeving als portefeuilles onder zich hebben en dus niet verantwoordelijk zijn voor de puinhopen uit het verleden, is volgens het Vlaams Belang niet correct. “Als de N-VA het niet eens was met het beleid van de afgelopen achttien jaar, hadden ze altijd uit de Vlaamse regering kunnen stappen”, besluit Sintobin. “We hebben met het Marrakeshpact gezien dat ze dit best durven, dus hun politieke maagdelijkheid mogen ze in deze domeinen dan ook opbergen.”