Nieuws
vrijdag, 17 mrt 2023

“Accijnshervorming is een platte belastingverhoging”

Foto: iStock. “Accijnshervorming is een platte belastingverhoging”

Het Vlaams Belang is niet te spreken over het in de Kamer goedgekeurde wetsontwerp, waarin de regering een btw-verlaging op energie aan een accijnsverhoging koppelt. “Nu de energieprijzen eindelijk dalen, wil men door nieuwe belastingen een deel van die daling opnieuw laten verdwijnen in de staatskas”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. “De prijsdalingen moeten integraal worden doorgerekend aan de hardwerkende Vlamingen en mogen niet dienen om het gat in de krakkemikkige begroting te dichten.”

De Kamer zette donderdag het licht op groen voor een btw-verlaging van 21 naar 6 procent op gas en elektriciteit, gekoppeld aan de accijnsverhoging, vanaf 1 april. “Veel gejuich hierover gisteren binnen de regering, maar de mensen hebben absoluut geen reden tot juichen. Ze zullen dit voelen. De energiefactuur zal door dit wetsontwerp met 240 euro per jaar stijgen”, aldus Vermeersch. “Dat is geen accijnshervorming, zoals het in de media wordt genoemd, maar een platte belastingverhoging.”

“Accijnsverhogingen op basisbehoeften gaan in tegen elke logica”

“Vooruit-voorzitter Conner Rousseau heeft de mensen duidelijk staalhard belogen toen hij op zijn nieuwjaarsbijeenkomst beweerde dat er geen extra taksen zouden komen op onze energiefactuur”, vervolgt Vermeersch. “Vanaf 1 april 2023 komt er minstens twintig euro per maand bij.” Het Vlaams Belang vindt het niet meer dan logisch dat men op basisbehoeften geen 21 procent btw meer heft. “Maar daarvoor dan wel accijnsverhogingen doorvoeren is wars van elke logica.”

“Met dit wetsontwerp wordt voor iedereen duidelijk dat de begroting werd opgesmukt, en dat niet voormalig staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld) maar eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) ontslag had moeten nemen”, merkt Vermeersch tot slot op. “De premier heeft altijd uitgebazuind dat de hervorming van de fiscaliteit op onze energiefactuur ‘budgetneutraal’ zou zijn. Maar volgens de minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) bedraagt de begrotingsimpact nu maar liefst 350 miljoen euro. Budgetneutraal kan je zoiets niet noemen.”