Nieuws
woensdag, 02 feb 2022

Bijkomende stijging stroomfactuur door capaciteitstarief? “Ontoelaatbaar!”

Uit een studie van de Universiteit Gent naar de impact van het geplande capaciteitstarief blijkt dat maar liefst een derde van de gezinnen hun elektriciteitsfactuur onder het nieuwe tarief met 20 tot 100 euro zullen zien stijgen en dat op een moment dat deze facturen al de pan uitrijzen. De studie kwam er vooral na druk van het Vlaams Belang. De partij waarschuwt in het Vlaams Parlement al lang voor de negatieve impact van het capaciteitstarief en roept de minister op nu zo snel mogelijk actie te ondernemen om het capaciteitstarief van tafel te vegen. “Het capaciteitstarief benadeelt uitgerekend gebruikers die nu al op de rand van energiearmoede balanceren en voor wie de energiekost een grote hap uit hun budget neemt”, zegt Vlaams Belang-fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens.

Op 1 juli zal de Vlaamse Energieregulator VREG het capaciteitstarief in werking doen treden. Het capaciteitstarief verandert de wijze waarop een deel van de stroomfactuur berekend wordt. Dat zal niet langer op basis van de werkelijk afgenomen hoeveelheid stroom zijn, maar op basis van het piekverbruik. Op deze manier willen de Vlaamse regering en de regulator de Vlaming aanmoedigen het stroomverbruik zoveel mogelijk te spreiden.

“Het is schaamteloos dat net die Vlamingen die het minst verbruiken het grootste slachtoffer zullen worden van het capaciteitstarief”

Het is niet de eerste keer dat de partij waarschuwt voor de nadelige impact van het capaciteitstarief. Het Vlaams Belang waarschuwde in het verleden al meermaals voor de gevolgen van de invoering van het capaciteitstarief voor kleine verbruikers. Zo stelde Vlaams Parlementslid Sam Van Rooy (Vlaams Belang) dat een nieuwe tariefstructuur “voor geen enkele Vlaming tot een factuurverhoging mag leiden.” De VREG zelf had echter al uitgerekend dat het capaciteitstarief voor talloze Vlamingen een meerkost zou opleveren. Van Rooy verwees naar het capaciteitstarief als “rekeningrijden voor elektriciteit”.

“Het is schaamteloos dat net die Vlamingen die het minst verbruiken het grootste slachtoffer zullen worden van het capaciteitstarief”, stelt Janssens, “het zijn gepensioneerden, alleenstaanden en mensen die nauwlettend hun energieverbruik in de gaten houden die het zwaarst getroffen zullen worden. Wat zijn zij met een cheque van 100 euro om de energiefactuur te drukken als er via het capaciteitstarief weer 100 euro bijkomt?” Deze zomer kaartte ook het Netwerk tegen Armoede al aan dat de invoering van het capaciteitstarief oneerlijk is. “Het capaciteitstarief is fundamenteel onrechtvaardig”, besluit Janssens. “En de Vlaamse regering blijft ondertussen onverschillig toezien hoe de energiefactuur van de Vlaming blijft stijgen, maar onderneemt geen enkele actie.”