Persberichten
zaterdag, 03 dec 2022

Bijna 75 procent minder Vlaamse paprika- en komkommertelers sinds 2005

Foto: iStock. Bijna 75 procent minder Vlaamse paprika- en komkommertelers sinds 2005

Hoewel er de laatste jaren weer een lichte stijging is, valt er sinds 2005 een immens grote daling waar te nemen van het aantal Vlaamse paprika-, komkommer- en courgettetelers, zo blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) op een vraag van Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang). De sterkste daling is er bij het aantal paprikatelers, die 73 procent bedraagt. “Het is tekenend voor het falende landbouwbeleid”, zegt Sintobin. “De stijgende energieprijzen zorgen ervoor dat landbouwers moeten kiezen tussen schaalvergroting of het stopzetten van hun activiteiten, waardoor familiale landbouw steeds meer onmogelijk wordt.”

Terwijl er in 2005 nog 110 paprikatelers in Vlaanderen waren, is dit aantal drastisch teruggevallen tot amper 30 in 2021. In Antwerpen, de provincie met de meeste paprikatelers, zien we een gelijkaardige daling van 66 procent. In 2005 waren er in Antwerpen nog 65 paprikatelers, terwijl dat aantal nu ligt op 22. Deze trend is ook zichtbaar voor de Vlaamse komkommerteelt. In 2005 waren er nog 120 Vlaamse komkommertelers, vandaag de dag nog maar 37. Een daling van 69 procent. Ook in Antwerpen zien we een daling van 64 procent. Waar er in 2005 nog 44 komkommertelers actief waren in de provincie, zijn dat er nu 16.

“Verplichte schaalvergroting als gevolg van oneerlijke vergoedingen”

Ook het aantal bedrijven met courgettes onder beschutting daalt stevig. Terwijl er in 2021 nog 84 bedrijven met komkommerteelt waren in Vlaanderen, daalde dit aantal ondertussen met 26 procent tot 62 bedrijven. Wat opvalt is dat er voor alle groenten in de laatste jaren een erg lichte stijging qua aantal telers is. Dit komt doordat de vorige energiecrisis een echte dooddoener was voor de sector. Sintobin kijkt dan ook niet vooruit naar wat de gevolgen van de huidige energiecrisis zullen zijn. “De regering slaagt er niet in om onze energieprijzen op een aanvaardbaar peil te houden, waardoor we net als een decennium geleden grote verliezen in de sector zullen zien.”

Zo geeft minister Brouns in zijn antwoord zelf ook aan dat de energiecrisis ervoor zorgt dat groententelers aan schaalvergroting doen om uit de kosten te geraken. Het Vlaams Belang hekelt dan ook het landbouwbeleid van de cd&v. “Het gaat hier eigenlijk over een verplichte schaalvergroting, omdat onze landbouwers anders niet boven water blijven”, aldus Sintobin. “Dit is enerzijds het gevolg van een falend Vivaldi-energiebeleid, anderzijds van de erbarmelijke prijzen die onze landbouwers nog krijgen voor het voedsel dat ze op onze borden leggen.” 

Sintobin besluit met een pleidooi voor eerlijkere prijzen voor de landbouwers: “Met het huidige beleid zetten steeds meer landbouwers hun activiteiten stop, omdat ze niet kunnen of willen meedoen aan de schaalvergroting. Zo gaat de familiale landbouw helemaal ten onder. Onze landbouwers zijn de eerste schakel in een duurzaam en gezond voedselbeleid. Beloon hen daar dan ook eerlijk voor.”