Nieuws
maandag, 08 jun 2020

#BlackLivesMatter: Kreeg politie Brussel opdracht om niemand te arresteren?

Vlaams Belang wil onderzoekscommissie

De politie zou naar aanleiding van Black Lives Matter de opdracht gekregen hebben pas in te grijpen op het moment dat het helemaal uit de hand liep, zo klinkt het uit ‘zeer goeie bronnen’. Daarom moest de politie lijdzaam toekijken terwijl relschoppers de ene na de andere etalage kapot sloegen. Het is niet de eerste keer dat dit soort signalen wordt gegeven. Het Vlaams Belang wil dit tot de bodem uitspitten en wil een onderzoekscommissie in het Brussels Parlement. Wil men in het Brussels Parlement niet meewerken, dan moet het maar via de Kamer. “Als dit waar is, moeten er politieke koppen rollen”, klinkt het. 

Sinds de coronamaatregelen gelden, liggen de spanningen tussen politie en politiek bloot. De grenzen werden afgelopen weekend opnieuw afgetast, door de organisatie van Black Lives Matter-betogingen in volle coronacrisis, die duizenden mensen bij elkaar brachten. Van het Antwerpen van burgemeester Bart De Wever (N-VA) tot Brussel, waar PS’er Philippe Close de plak zwaait: overal werden de coronamaatregelen met voeten getreden. In Brussel bracht de BLM-betoging duizenden mensen op de been en ontaardde ze in gewelddadige rellen en plunderingen. En volgens nieuwe info zou de politie de opdracht gekregen hebben om niemand te arresteren en zo weinig mogelijk op te treden. Agenten moesten dus machteloos toekijken hoe relschoppers winkels vernielden. Het is niet de eerste keer dat dit soort verhalen de ronde doet. Politievakbond VSOA verklaarde eerder al dat de politie orders in die zin kreeg.

Onderzoekscommissie moet signalen berichten over politieke sabotage van politie uitklaren

Dat er na de brute rellen door goedgeplaatste bronnen opnieuw wordt gesteld dat de politie niet zou mogen optreden, is volgens het Vlaams Belang voldoende aanleiding om deze signalen bijzonder ernstig te nemen. “Blijkbaar zijn er politieke machinaties aan de gang die er toe leiden dat de politie niet meer op een normale manier kan functioneren”, zo reageert senator Bob De Brabandere, voorzitter van Vlaams Belang Brussel. “Hierdoor brengt men de veiligheid in Brussel in het gedrang. Onaanvaardbaar.”

Fractievoorzitter in het Brussels Parlement Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang) dringt dan ook aan op een onderzoekscommissie. “Laten we de hoorzittingen waarbij de socialisten de politie op een beklaagdenbankje willen plaatsen omvormen tot een onderzoekscommissie die saboterende politici tot verantwoording kan roepen”, luidt het. “We zijn het de politiemensen in het veld verschuldigd, maar ook de ganse Brusselse bevolking. Als blijkt dat er daadwerkelijk politieke inmenging was, dan moeten er politieke koppen rollen.”

Eerder stelde de partij in de Kamer al voor om hoorzittingen te organiseren over geweld tegen de (Brusselse) politie. Die kunnen ook aangewend worden om dit vraagstuk “tot op het bot” uit te spitten. “Als men in Brussel niet wil doen wat nodig is, dan moet het maar van bovenaf komen”, verklaart Kamercommissievoorzitter Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) hierover. “Politieke sabotage van de politie is onaanvaardbaar. We moeten wat dit betreft elke steen omdraaien, op alle niveaus. Iedereen heeft recht op veiligheid, ook de Brusselaars.”