Persberichten
donderdag, 08 dec 2022

Budget asielopvang stijgt tot historische hoogte

Foto: Wikimedia Commons. Author: Jamain. Budget asielopvang stijgt tot historische hoogte

Alles opgeteld trekt de Belgische regering volgend jaar meer dan 700 miljoen euro uit voor asielopvang. “703.596.000 euro om precies te zijn”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. “Een historisch record!” Het Vlaams Belang wil dat er een dringende afbouw komt van de asielinstroom.

In de eerste tien maanden van dit jaar werden al bijna 31.000 asielaanvragen geregistreerd. “De officiële cijfers voor november werden, alhoewel voorhanden, nog steeds niet vrijgegeven”, aldus Vermeersch. “Wat we in ieder geval wél reeds weten, is dat België eind dit jaar ergens rond de 40.000 asielaanvragen zal afklokken, waarmee we niet meer ver verwijderd zijn van het aantal dat tijdens de grote asieldijkbreuk van 2015 werd geregistreerd.”

“Samen met het aantal asielzoekers stijgt ook de asielfactuur en beterschap lijkt niet onmiddellijk in zicht”

De stijging van de asielfactuur valt ook af te lezen uit de begroting voor 2023. “Nadat het totale opvangbudget voor Fedasil dit jaar al opliep tot de recordhoogte van meer dan 679 miljoen euro, worden ook voor volgend jaar gigantische bedragen voor de opvang van asielzoekers uitgetrokken. Naast de initiële dotatie van Fedasil ten belope van 541.882.000 euro wordt er nog eens 140.514.000 euro aan de kant gezet via de zogenaamde ‘interdepartementale provisie’, een grabbelton en feitelijke begrotingstruc om de werkelijke kosten te camoufleren, en wordt ook nog eens 21.200.000 euro provisie voorzien voor de opvangcentra in Jabbeke en Glaaien (Glons)”, vervolgt Vermeersch. “Dat laatste bedrag, dat verborgen zit in de provisie 'Nieuw beleid', werd ondertussen bevestigd door staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand (Open Vld) tijdens de begrotingsbesprekingen in de commissie Financiën en Begroting.”

Het Rekenhof stelde in zijn commentaar en opmerkingen bij de begroting reeds dat de middelen voor Fedasil nog niet volledig zijn becijferd. Hierdoor kon niet nagegaan worden of de middelen uit de provisies zullen volstaan ‘om een verandering van de volume-effecten (sic) op te vangen.’ Dat geldt overigens ook voor de financiering van de uitgaven uit het AMIF-fonds. “Met deze begroting toont de federale regering de facto aan dat ze anticipeert op een aanhoudend hoge instroom van asielzoekers”, aldus nog Vemeersch. Niet onterecht overigens, want zolang een trendbreuk in het Belgische asielbeleid uitblijft, zal de illegale immigratie naar dit land uiteraard niet afnemen en de factuur alleen maar verder oplopen.

Er is voor Vermeersch maar één conclusie mogelijk: “Het Belgische asiel- en immigratiebeleid is failliet: niet alleen figuurlijk, maar stilaan ook letterlijk.” Het gelag wordt betaald door degenen die er niet voor gekozen hebben: het zijn de hardwerkende Vlamingen die vandaag geconfronteerd worden met de almaar stijgende levensduurte en het steeds moeilijker krijgen elke maand de eindjes aan elkaar te knopen, die zullen daarbovenop ook nog de almaar stijgende immigratierekening opgelepeld krijgen. Er moet dringend meer opvang in eigen regio komen en minder asielinstroom hier.”