Nieuws
maandag, 29 aug 2022

In de kijker: RECCINO VAN LOMMEL

Het parlementair reces is een ideaal moment om even terug te blikken op het voorbije werkjaar. Vandaag Kamerlid Reccino Van Lommel.

“Tijdens het afgelopen politieke werkjaar zette ik alles op alles rond twee thema’s die de Vlamingen het meest bezighielden: de exploderende energieprijzen en de aantasting van de koopkracht omwille van de torenhoge inflatie. Keer op keer moest ik vaststellen dat de Vivaldi-regering ook op het vlak van de energieprijzen achter de feiten aan bleef hollen en elke inspanning om de energiefactuur structureel te verlagen pertinent weigerde. Ik zie het als een combinatie van luiheid en onenigheid binnen de ploeg.

Het is bovendien onbegrijpelijk dat deze linkse regering de opening van nieuwe gascentrales bleef promoten en een volledige kernuitstap bleef bepleiten. In tegenstelling tot alle andere landen in de wereld waar kerncentrales worden uitgebaat, kiest men resoluut voor een verlenging van de huidige of de bouw van nieuwe geavanceerde exemplaren. Behalve in België blijkbaar waar het dogmatisch denken voorrang krijgt op de belangen van onze bevolking.

Op vlak van koopkracht had ik de hoge inflatiecijfers reeds voorspeld in 2021. Ontelbare keren heb ik de bevoegde ministers hierover het vuur aan de schenen gelegd, maar men bleef het probleem ontkennen. Achteraf bekeken was ik niet alleen de eerste, maar ook de enige die het koopkrachtprobleem van meet af aan aan de kaak stelde. Helaas is gelijk hebben niet hetzelfde als gelijk krijgen in de Belgische politiek. Koopkrachtmaatregelen bleven zelfs helemaal uit. Ik kon de verontwaardiging van de andere partijen dan ook niet begrijpen wanneer ik de beschamende voorstellen - waarmee ze de bevolking in het gezicht uitlachte - verscheurde voor de ogen van Alexander De Croo (Open Vld).

De Vivaldi-regering maakt bovendien opnieuw dezelfde fout door te ontkennen dat er een economische recessie voor de deur staat. Bezig zijn met problemen die in aantocht, maar nog niet actueel zijn, vind ik toch een belangrijke vaardigheid in de politiek. Als vertegenwoordiger van het volk is het mijn taak – mijn plicht zelfs – om de belangen van onze bevolking te behartigen. Elke dag opnieuw.”

Wat zijn uw doelstellingen en aandachtspunten het komende parlementaire jaar?

“In het komende jaar zullen alle problemen rond de stijgende energieprijzen, de inflatie en economische onrust alleen maar toenemen. De gasprijzen bereiken historische records omdat de sancties tegen Rusland de eigen bevolking harder treffen dan Poetin zelf. De EU heeft zich hier duidelijk overspeeld. De economie nam dan wel een vliegende start nadat corona naar de achtergrond verdween, het is genoegzaam gekend dat onze economie zal stagneren of achteruitgaan. Als mensen hun werk zullen verliezen, terwijl ze steeds meer moeten betalen voor hun boodschappen in de winkel en hun energierekening, vrees ik dat er nog vele Vlamingen zwarte sneeuw zullen zien.

Wie mijn werk in het federale parlement volgt, weet dat ik een constructieve en inhoudelijke oppositie voer. Niet alleen als klokkenluider, maar ook als een probleemoplosser. De bevolking mag alvast op mijn steun blijven rekenen voor een even enthousiaste inzet als in het voorbije politieke werkjaar.”