Nieuws
woensdag, 09 mrt 2022

“Eén op twee hulpverleners geconfronteerd met fysiek geweld”

Uit een studie van Vias Instituut, uitgevoerd bij 836 hulpverleners, blijkt dat zomaar eventjes de helft onder hen vorig jaar minstens een keer geconfronteerd is met fysiek geweld. “De situatie is zo erg dat ruim een kwart van de hulpverleners overweegt van job te veranderen”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang). “Een betere bescherming van onze hulpverleners dringt zich op, het is vijf na twaalf.

Maar liefst 74 procent van de hulpverleners werd uitgescholden tijdens interventies, en bij 15 procent onder hen gebeurt, is dat wekelijkse kost. “Helaas blijft het niet enkel bij verbaal geweld”, weet Depoortere. Volgens deze studie krijgt bijna één op tien hulpverleners (8 procent) maandelijks te maken met een of andere vorm van fysiek geweld. “Dan hebben we het over schoppen en slaan en over het vernielen van materiaal”, verduidelijkt het Kamerlid dat aankondigt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) hierover te zullen ondervragen.

“In 60 procent van de gevallen is er bovendien sprake van agressieve patiënten. Daarnaast gaat het ook vaak om geweld van toeschouwers”, vervolgt Depoortere. “In sommige wijken in grote steden, waar criminele drugbendes de plak zwaaien, zijn er een aantal ‘no go-zones’, waar hulpdiensten bekogeld worden en soms zelfs hun voertuigen in brand worden gestoken.”

“Het kan niet zijn dat hulpverleners enkel hun andere kaak mogen aanbieden”

“Bij geweld tegen mensen die zich inzetten om anderen te helpen is enkel een harde aanpak op zijn plaats, en moet Justitie de daders hard aanpakken”, aldus Depoortere. “Met zerotolerantie en snelrecht. Parketten moeten deze geweldplegers zonder uitzondering vervolgen. Hier kan dus geen sprake zijn van alternatieve straffen zoals bijvoorbeeld het schrijven van een opstelletje.”

“Gelet op de schrijnende toestand is het hoogdringend dat de hulpverleners een betere bescherming krijgen door onze overheid”, meent Depoortere. “Bij tussenkomsten ‘s nachts moeten ze vergezeld worden van een politiepatrouille. Hulpverleners die dat wensen moeten zich kunnen uitrusten met steekwerende vesten. Wie wil moet, tijdens zijn dienst kunnen gebruik maken van een defensieve pepperspray voor noodgevallen. Onze wetsvoorstel dienaangaande ligt momenteel ter bespreking in de commissie Binnenlandse Zaken.”

Tot slot vindt Depoortere dat ook het gebruik van bodycams moet worden uitgebreid tot de hulpverleningsdiensten. “Momenteel gebruiken meer en meer politiekorpsen bodycams. Ik stel vast dat dat een zeker afschrikwekkend effect heeft”, aldus Depoortere. “Waarom zouden we dit dan ook niet ter beschikking stellen van onze hulpverleners”, besluit hij.