Persberichten
dinsdag, 14 nov 2023

Eén op zes bushaltes verdwijnt: onaanvaardbaar voor Vlaams Belang

Het Vlaams Belang reageert erg negatief op de aankondiging van minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) en de directeur-generaal van De Lijn dat liefst één op zes haltes van De Lijn begin 2024 zal verdwijnen. In absolute cijfers gaat het om de schrapping van meer dan 3.000 haltes. “Het Vlaams Belang is altijd al kritisch geweest voor de plannen van de regering inzake basisbereikbaarheid die in realiteit neerkomen op een afbouw van de dienstverlening”, reageert Vlaams Parlementslid Wim Verheyden (Vlaams Belang). “Duizenden mensen die slecht te been zijn en ook sociaal zwakkeren zijn het slachtoffer van deze kaalslag.”

De directeur-generaal van De Lijn en de minister hebben vandaag een persconferentie georganiseerd waarin de nieuwe stap in de uitrol van de basisbereikbaarheid werd toegelicht. Die komt er zoals bekend op neer dat bussen geconcentreerd worden op lijnen met grote vraag, zoals tussen steden, handelscentra en ziekenhuizen. Daarbij zal het netwerk van De Lijn nog zowat 16.400 haltes tellen. Dat is ruim 3.000 haltes of een zesde minder dan voor de start van de basisbereikbaarheid. Een op de vier resterende haltes zal bovendien dan nog eens een zogenoemde ‘flexhalte’ zijn die alleen op vraag bediend wordt.

Het Vlaams Belang toont zich al langer kritisch tegenover de plannen van de Vlaamse regering inzake de invoering van de basisbereikbaarheid. “Deze kaalslag zal de meest kwetsbaren in onze samenleving treffen”, klaagt Verheyden aan. “Vooral sociaal zwakkeren die geen geld hebben om een wagen te kopen, maar ook ouderen en andere mensen die slecht te been zijn en nu fors langer zullen moeten stappen om het openbaar vervoer te kunnen gebruiken. Het is ronduit onaanvaardbaar dat deze regering er niet meer in slaagt een behoorlijke mobiliteit te garanderen aan alle Vlamingen en mensen zo in de vervoersarmoede duwt.”

“Op deze manier zal de regering er alvast niet in slagen meer mensen op het openbaar vervoer te krijgen”

Vlaams Parlementslid Bart Claes werpt bovendien de vraag op hoe deze afbouw van het openbaar vervoer te verenigen is met andere ambities van de Vlaamse regering. Zo kondigde de regering-Jambon aan werk te willen maken van een modal shift die meer mensen op het openbaar vervoer zou moeten krijgen. “Op deze manier zal men de bevolking er in elk geval niet van overtuigen om het openbaar vervoer te nemen”, reageert Claes. “Bovendien wil de regering ook de werkzaamheidsgraad verhogen naar 80 procent. Ook voor het bereiken van deze ambitie zijn de plannen geen goed nieuws. De vermindering van het aantal haltes zal het sociaal zwakkeren zonder wagen alleen maar moeilijker maken om te gaan werken.”

Het Vlaams Belang kaartte al meermaals de keuzes van de regering aan op het vlak van openbaar vervoer. “Liever dan te investeren in degelijk en betrouwbaar openbaar vervoer focust de regering op de klimaatfetisj van peperdure elektrische bussen”, besluit Claes.