Nieuws
dinsdag, 15 mrt 2022

Energiedeal te mager: “Paars-groen weigert structureel te hervormen”

Het Vlaams Belang noemt het energie-akkoord een pleister op een houten been. “Alweer slaagt deze paars-groene regering er niet in om structureel te hervormen”, luidt het. “Terwijl in Nederland er vorig jaar al ingrijpende maatregelen zijn getroffen, wacht men hier tot de lente en de zomer om wat te doen aan de wurgende energieprijzen, en het ‘doen’ eindigt direct ook daarmee.” Ook de inspanningen rond de pompprijzen vindt het Vlaams Belang “veel te minimaal: de prijzen zijn boven €2,20 geschoten, waarvan de helft naar de staat gaat. Die staat geeft daar nu 17 cent van terug: ‘peanuts’.”

Gisterennacht heeft de paars-groene regering een energie-akkoord gecommuniceerd. Uit de bus komt een tijdelijke btw-verlaging die pas volgende maand ingaat en allicht in september zal eindigen. Inzake brandstof zal er 17,50 cent minder aan accijnzen moeten betaald worden - dit terwijl de prijzen tot boven 2,20 euro zijn geëxplodeerd en de helft van de brandstofprijzen bestaat uit lasten. Daarnaast zal het sociaal tarief enkel tot het einde van de zomer verlengd worden. En tot slot volgt een cheque van 200 euro voor stookoliegebruikers, omdat er in Wallonië veel meer stookolie wordt gebruikt dan gas. In Vlaanderen is de bouw van stookolie-installaties inmiddels verboden als er een gasleiding in de straat ligt.

“Energiedeal slappe koffie: structurele hervormingen blijven uit”

“We merken alweer een fundamenteel gebrek aan daadkracht”, reageert Kamerlid Reccino Van Lommel (Vlaams Belang). “Dit is een verzameling van heel beperkte en kortstondige maatregelen. Maar deze tijdelijke verlenging van het sociaal tarief volstaat niet. Niet alleen eindigt het sociaal tarief op 30 september, net als de herfst begint, maar voor zij die buiten het sociaal tarief vallen worden er eveneens enkel tijdelijke inspanningen gedaan. Het sociaal tussentarief dat werd gesuggereerd, is begraven. Deze regering behandelt nu even gas en stroom zoals een basisproduct - zoals het hoort - maar enkel in de zomer. Wanneer het terug koud wordt, gaat paars-groen alles van energie weer belasten zoals champagne of bontjassen: als luxeproducten dus.”

“De ‘inspanningen’ rond brandstofprijzen komen niet in de buurt van de grote hoeveelheden inkomsten aan accijnzen die de staat nu binnenrijft, want de helft van wat de burger betaalt aan de pomp gaat naar paars-groen”, zegt ook Kamerlid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang). “Deze schamele 17 cent korting is zelfs niet het minimum van wat financiënminister Vincent Van Peteghem (CD&V) wilde. De regering zegt dat deze deal 1,3 miljard kost, maar die wordt nagenoeg volledig gecompenseerd door meerinkomsten. Welke inspanning doet men dan in feite? De voorspellingen van de gasindex zeggen intussen dat ook lang na september de prijzen hoog zullen blijven, dus opnieuw blijven onze burgers met de facturen achter.”

Het Vlaams Belang zegt echter het hier niet bij te laten en zal verder oppositie voeren voor “een structurele en permanente btw-verlaging op alle vormen van energie, want jezelf verwarmen of vervoeren is geen luxe”. Verder moeten voor de partij naast deze btw-verlaging de brandstofaccijnzen naar het minimum dat de EU toelaat, “dus zeker met 25 à 30 cent naar beneden per liter”.