Persberichten
donderdag, 01 dec 2022

EU bedreigt Twitter als ze niet censureren

Foto: iStock. EU bedreigt Twitter als ze niet censureren

De Europese Unie heeft ermee gedreigd Twitter te bannen als Elon Musk zich niet houdt aan de strenge EU-regels voor moderatie op het socialemedia platform. Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant Financial Times. Volgens Tom Vandendriessche, Europees Parlementslid namens Vlaams Belang, wil de EU de vrije meningsuiting aan banden leggen door censuur te outsourcen naar Big Tech. “De regels voor moderatie van de Digital Services Act zijn niets anders dan de regels voor censuur, zelfs van perfect legale meningen. De EU wil immers niet dat burgers hun mening vrij kunnen uiten op sociale media.”

Woensdag vond er een videovergadering plaats tussen Elon Musk en Thierry Breton, de Europese commissaris voor de Interne Markt. In die vergadering zou Breton het dreigement geuit hebben dat de EU Twitter zou bannen indien het zich niet aan de regels houdt. 

Musk zou moeten stoppen met de ‘arbitraire’ aanpak om gebruikers opnieuw toe te laten op het platform en instemmen met een ‘uitgebreide onafhankelijke audit’ van het platform. Breton had er eerder bij Musk op aangedrongen zich te houden aan de EU-regels tegen online ‘haatzaaien’ en ‘desinformatie’. Ook Didier Reynders, commissaris voor Justitie, had zich in die zin uitgelaten. 

“De EU moet censuur via Big Tech ontmoedigen, niet bevorderen”

De wereld op zijn kop, volgens Tom Vandendriessche: “In een normale democratie is het de wetgever die de vrije meningsuiting vrijwaart tegen machtsmisbruik van monopolisten. Hier zien we de omgekeerde beweging: de EU vraagt privé-actoren niet om de vrije meningsuiting te beschermen, maar wil hen bestraffen wanneer ze niet actief meningen beknotten”, duidt Vandendriessche. “Met de Digital Services Act wil de EU censuur outsourcen omdat haar zelf de wettelijke middelen daartoe ontbreken. Zelfs perfect legale meningen wil ze zo kunnen onderdrukken en censureren. De EU heeft de mond vol over democratie, maar is zelf een toonbeeld van anti-democratische acties.”

De discussie kadert in de nieuwe wet rond digitale diensten, die de EU eerder dit jaar goedkeurde. Het legt nieuwe verplichtingen op aan grote platformen, inclusief modereren van de inhoud die op die platformen verschijnt. Het Vlaams Belang waarschuwde eerder al voor de gevolgen voor de vrijheid van meningsuiting door die wet waardoor legale meningen toch gecensureerd moeten worden. Voor Vlaams Belang is het duidelijk: wat legaal is offline, moet dat online ook zijn en kan dus niet gecensureerd worden. Vrije meningsuiting behoort immers tot de kern van een democratie.