Nieuws
zaterdag, 16 jul 2022

EU wil “ayatollahs van de waarheid” voor politieke reclame

In het Europees Parlement ligt een wetgevend voorstel dat politieke reclame, vooral op onlineplatformen, moet beteugelen. Er moet meer transparantie komen en het moet voor burgers duidelijker worden wanneer ze een politieke boodschap te zien krijgen.

Volgens het voorstel zouden ’betrouwbare flaggers moeten nagaan of politieke reclame onwettig is, en ze nadien aanduiden tot verwijdering. Het Vlaams Belang staat open voor meer transparantie, maar de aard van het toezicht is een stap, klinkt het. “We hebben geen nood aan ayatollahs van de waarheid: wat offline legaal is, moet online legaal blijven.”

De Europese Commissie kwam met het voorstel op de proppen om een geharmoniseerd Europees kader te scheppen voor politieke reclame. De LIBE-commissie van het Europees Parlement amendeerde daarop het voorstel. Zij willen gebruik maken van ‘betrouwbare flaggers’ om politieke reclame te gaan beoordelen. “Onverkozen technocraten zouden dus beslissen wat een legitieme politieke boodschap zou zijn. Zij zouden optreden als ayatollahs van de waarheid, die beslissen wat politiek is, alvorens het gepubliceerd mag worden”, aldus Tom Vandendriessche, Europees Parlementslid voor Vlaams Belang. “Voor de vrijheidspartij van het Vlaams Belang is dat onaanvaardbaar.”

Iedereen gelijk voor de wet, ook linkse ngo’s

Meer transparantie over politieke boodschappen is voor het Vlaams Belang wel een goede zaak, maar dan wel voor alle actoren. “Ngo’s die zich mengen in de politieke arena, moeten dan ook als politieke actor behandeld worden. Het is geen slechte zaak om de burger te informeren op welke wijze die activisten gefinancierd worden”, meent Vandendriessche.

Ook moet er transparantie komen in hoofde van de uitgevers. Zo wil het Vlaams Belang dat sociale mediabedrijven transparant moeten zijn over de gelijkheid van politieke boodschappen. “Het kan niet dat sommige betaalde boodschappen een groter bereik zouden hebben dan anderen. Zo kunnen techgiganten zelf gaan bepalen welke boodschap ze wenselijk vinden, en die bevoordelen. Uitgevers, zoals sociale mediabedrijven, moeten zo een verschillend bereik altijd kunnen verantwoorden”, volgens Tom Vandendriessche.

Het voorstel wordt de volgende maanden beoordeeld in de LIBE-commissie, en zal later op de plenaire ter stemming gebracht worden.