Nieuws
zondag, 18 dec 2022

“EU wil geen vrije meningsuiting beschermen, maar censuur bepalen”

Foto: iStock. “EU wil geen vrije meningsuiting beschermen, maar censuur bepalen”

Het Vlaams Belang vindt het vreemd dat de Europese Commissie Twitter bedreigt met sancties. “Volgens de Commissie is er een rode lijn overschreden en kan Elon Musk kan niet zomaar journalisten schorsen die kritisch over Twitter schrijven”, zegt Europees Parlementslid Tom Vandendriessche. “En dat terwijl ze stonden te applaudisseren bij de censuur op sociale media de voorbije jaren, toen het om meningen gingen die hen niet zinden.

Journalisten van onder meer de Amerikaanse media CNN, The New York Times en The Washington Post zijn donderdag door Elon Musk voor zeven dagen geschorst van Twitter. Veel van de geschorste journalisten berichtten de afgelopen dagen over het Twitteraccount dat de privéjet van Elon Musk volgt en om die reden deze week ook geschorst werd. Daarop stuurde Vera Jourova, Eurocommissaris voor Waarden en Transparantie een waarschuwing uit naar Musk. “Zij spreekt over een ‘zorgwekkende’ schorsing, en volgens haar moet Musk, wil hij sancties vermijden, zich aan de Europese regelgeving houden”, aldus Vandendriessche. “Dit heeft dit niets te maken met het bestrijden van censuur of met vrije meningsuiting beschermen, maar alles met censuur outsourcen zodat ze de oppositie tegen hun beleid kunnen de mond snoeren.”

CNN heeft Twitter om een reactie gevraagd. En op basis van het antwoord zal het medium ‘de relatie met het platform evalueren’. De hoofdredacteur van The Washington Post, Sally Buzbee, stelt dat haar journalisten ‘onmiddellijk hun toegang tot het platform terug moeten krijgen’. Musk liet op Twitter weten dat elk account dat de livelocatie van andere gebruikers deelt, wordt opgeschort. ‘Ook als het slechts gaat om links naar sites met de livelocatie.’ Musk doelt op een omstreden regel die hij een dag eerder introduceerde op het platform en die een discussie ontketende over de vrijheid van meningsuiting op Twitter. 

“De EU wil geen universele toepassing van de vrijheid van meningsuiting”

Eerder kwamen de Twitter-files naar buiten, een reeks interne documenten waaruit bleek dat Twitter onder het vorig bestuur systematisch bepaalde ‘rechtse’ stemmen op Twitter blokkeerde. “Daar zag de Europese Commissie echter geen graten in”, vervolgt Vandendriessche. “Jarenlange censuur tegen kritische stemmen werd aangemoedigd door de Europese instituties. Nu het om andere journalisten gaat, wil de Commissie in actie schieten. Dit is hypocriet en ongeloofwaardig.”

“Voor het Vlaams Belang is het duidelijk: sociale mediaplatformen zijn publieke ruimtes”, besluit Vandendriessche. “Wat offline legaal is moet dat online ook zijn. Big Tech moet zich aan de wet houden.”