Nieuws
vrijdag, 19 aug 2022

Fedasil-medewerkers bedreigd: "Wie criminele feiten pleegt, moet land uit"

Wie als asielzoeker een crimineel feit pleegt, moet zijn verblijfsrecht verliezen. Dat meldt het Vlaams Belang klaar en duidelijk na het opduiken van nieuwe getuigenissen door Mieke Candaele, woordvoerder van Fedasil. Werknemers worden er bedreigd en belaagd en aan de poorten wordt regelmatig gevochten. “Wie naar hier komt om geweld of andere criminele feiten te plegen, heeft hier geen toekomst. Asielaanvragers die overgaan tot misdaad, moeten hun verblijfsrecht worden afgenomen en uitgezet.”

Aan Fedasil-aanmeldcentrum Klein Kasteeltje in Brussel is de situatie onhoudbaar geworden. Elke dag wachten honderden asielzoekers - waarvan het merendeel gelukzoekers en fraudeurs - aan de poorten terwijl de buurtbewoners het moeten ontgelden door allerlei overlast zoals sluikstort, wildplassen en dergelijke meer. Maar helaas blijft het niet bij dit soort overtredingen. Fedasil-medewerkers moeten op regelmatige basis agressie verduren. Werknemers worden bedreigd en zelfs achtervolgd naar de metro of thuis. ‘s Nachts wordt gevochten aan de poort.

Stank voor dank

“En helaas gaat het om een voorproef van wat er veel te veel gaande is in die asielopvangcentra: vandalisme, steekpartijen, verkrachtingen… komen er met de regelmaat van de klok voor“, aldus Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang-fractie). “Maar wie hier als asielzoeker criminele feiten pleegt, misbruikt onze gastvrijheid totaal. Elke criminele asielzoeker moet wat zijn verblijfsrecht verliezen. Deze stank voor dank is onduldbaar.”

“En eens het verblijfsrecht is ontzegd, moet ook kordaat overgegaan worden tot een uitzetbeleid”, besluit Van Langenhove. “Te veel en te vaak worden afgewezen asielzoekers of andere illegalen gedoogd en met rust gelaten, terwijl illegaal verblijf een ernstig misdrijf is. Illegalen moeten maximaal worden opgepakt en worden opgesloten in afwachting van hun uitzetting. Landen die hun eigen onderdanen - die hier illegaal verbleven - weigeren terug te nemen, moeten sancties krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van strengere visumregelingen of minder ontwikkelingshulp.”