Nieuws
maandag, 14 nov 2022

Getuigenissen "Ze laten u in de steek"

Het Vlaams Belang is een campagne gestart voor betaalbare energie genaamd ‘Ze laten u in de steek’. Hier kan u enkele getuigenissen vinden van gewone Vlamingen die vertellen hoe zij getroffen worden door de hoge energiefacturen en in de steek gelaten worden door de overheid.

 

Annick

“Ik heb een eerste voorschotfactuur ontvangen omdat ik veranderd ben van energieleverancier en die zou nu 994 euro per maand bedragen”, zegt Annick. “Bovendien is de vraag of dit wel volstaat om de eindafrekening op nul te krijgen. Een jaar geleden was 150 euro per maand voor gas en elektriciteit samen nog voldoende.”

Annick vreest dat als de prijzen zo blijven verder stijgen heel wat mensen in de problemen gaan komen en dat grote delen van de bevolking hulp gaan nodig hebben. “In plaats van geld in allerlei projecten te stoppen, zouden er snel maatregelen moeten komen waarmee de bevolking geholpen is.”

Heidi

“Ik ben uitbaatster van het café ‘Oud Werchter’ in Werchter”, zegt Heidi. “Ik heb al vijftien jaar dit café en nu begint het wel echt moeilijk te worden. Wij hebben twee jaar corona gehad met twee lockdowns dat we verplicht moesten sluiten.”

Zij vreest voor het einde van het jaar. “Ik denk dat er op het einde van het jaar velen hun eindfactuur gaan ontvangen en dan gaan de problemen beginnen”, aldus Heidi. “Ik heb persoonlijke klappen gehad in mijn leven die ik altijd te boven ben gekomen, maar nu graven ze een put en ze maken hem alleen maar dieper.”

Hendrik

“Al 38 jaar ben ik zelfstandig bakker en ik heb nu voor de eerste keer mijn spaarcenten moeten aanspreken om de rekeningen te kunnen betalen”, zegt Hendrik. “Mijn voorschotfactuur is bijna maal vier gegaan en we hopen dat dit voldoende zal zijn voor de afrekening, maar daar vrezen we voor. Voor een bakkerij van gemiddelde grootte gaat het al om een verschil van 40.000 tot 50.000 euro.”

Volgens hem ligt de schuld ook bij de regeringen zelf. “Ze hebben ons jaren geduwd naar verwarmen met gas en hiermee zijn we nu echt voor schut gezet”, zegt hij. “In principe zouden we om rond te komen eigenlijk voor een groot wit brood van 800 gram bijna vier euro moeten vragen, terwijl het in de supermarkten maar twee euro is. Er zijn veel collega’s die eraan denken om er gewoon mee te stoppen.”

Kjenta

“Ik ben een alleenstaande mama van een dochtertje van vijf jaar en ik studeer voor verpleegkundige ”, zegt Kjenta. “De laatste twee maanden heb ik ook aan mijn spaarcenten moeten zitten wegens de aanzienlijk hogere facturen. Ik heb echter minder inkomen, aangezien ik momenteel niet werk, maar studeer.”

Volgens Kjenta zijn er veel jonge mensen en gezinnen die in de steek gelaten worden. “Velen hebben geen recht op het sociaal tarief en hebben het ook moeilijk”, zegt zij. “Het gaat niet alleen om alleenstaanden, maar ook om gezinnen met twee inkomens die het moeilijk hebben om rond te komen. Als de regeringen niets ondernemen, zal de middenklasse verdwijnen en zullen er veel mensen in armoede vallen.”