Persberichten
vrijdag, 16 feb 2024

Helft boetes zwartrijden MIVB wordt niet geïnd

Foto: iStock. Helft boetes zwartrijden MIVB wordt niet geïnd

Het afgelopen jaar gaf de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB maar liefst 72.651 boetes voor het niet bezitten van een geldig vervoersbewijs. De helft daarvan wordt echter nooit betaald. Noch aan de MIVB, noch via een gerechtsdeurwaarderskantoor. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) op een schriftelijke vraag van Vlaams Belang-fractieleider in het Brussels Parlement Dominiek Lootens-Stael. “De eerlijke reiziger is alweer de dupe van het laks beleid” klinkt het.

De MIVB controleerde het afgelopen jaar maar liefst 1,4 miljoen reizigers op haar net, waarvan 72.651 een boete kregen voor het niet kunnen voorleggen van een geldig vervoersbewijs. Dat zijn er 4.866 meer dan het jaar voordien, of een stijging van 7 procent. Het grootste aandeel boetes werden toegekend aan eerstegraads overtredingen (54.459), gevolgd door de recidivisten (17.967) en de reizigers in het bezit van vervalste documenten (225). “Het bewijs dat het verhogen van het aantal controles loont”, reageert Lootens-Stael. “We mogen als Brusselaar trots zijn op ons openbaar vervoer, maar helaas heeft die uitstekende dienstverlening een kostprijs. Daarvoor dienen vervoersbewijzen nu eenmaal”. 

“Dat de helft van de boetes niet geïnd wordt is een verkeerd signaal”

Volgens de Brusselse openbaar vervoersmaatschappij worden 40 procent van de uitgeschreven boetes rechtstreeks betaald. Een kleine 10 procent wordt geïnd via een gerechtsdeurwaarderkantoor. “Een percentage dat al een aantal jaren gelijklopend is” vervolgt Lootens-Stael. “De helft van de uitgeschreven boetes wordt dus niet geïnd, wat een verkeerd signaal is naar de eerlijke reiziger toe, maar ook naar de zwartrijder die zo ongegeneerd zijn asociaal gedrag kan verder zetten”. De MIVB loopt zo enkele honderden duizenden euro’s mis, in een periode waar zware investeringen aan de gang zijn zoals metrolijn 3, de vernieuwing van de tramvloot en het buspark of de uitbreiding van het tramnet. 

Het grootste deel van het mobiliteitsbudget van het Brussels Gewest gaat telkens naar de MIVB, wat in 2022 neerkwam op 1,19 miljard euro. In 2024 stijgen de prijzen bij de MIVB voor het eerst in jaren met 6,9 procent, hoewel de sociale tarieven in de meeste gevallen niet veranderen. “Vele kwetsbare gezinnen genieten nu al van quasi gratis openbaar vervoer. Het argument dat sommigen zouden zwartrijden uit geldnood houdt geen steek” concludeert Lootens-Stael. “Het probleem ligt volgens mij in het asociaal gedrag van heel wat individuen, die vinden dat ze niet hoeven te betalen voor het openbaar vervoer. Het is aan de minister om een daadkrachtige strategie uit te stippelen en komaf te maken met die tolerantie. Boetes moeten effectief geïnd worden tot de laatste eurocent.”