Nieuws
vrijdag, 16 dec 2022

Hoge inflatie houdt aan

Foto: iStock. Hoge inflatie houdt aan

De beperkte daling van de inflatie in november na de piek in oktober, leek aan te geven dat het tij was gekeerd. Maar de hoge inflatie zal toch nog enige tijd aanhouden, wellicht tot in 2025. “Het enige lichtpuntje is dat de grootbanken eindelijk de spaarrente zullen optrekken, waardoor het koopkrachtverlies van de spaarders iets minder groot wordt”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. “Doordat de opeenvolgende federale regeringen geen buffers hebben aangelegd toen het kon, zijn onze budgettaire tekorten inmiddels hallucinant hoog.”

De voedingsprijzen blijven stijgen als gevolg van duurdere grondstoffen en arbeidskosten. Ook zijn hogere energieprijzen nog niet voor alle eindgebruikers doorgesijpeld naar hun contracten. De hoge inflatie zal dus nog aanhouden. Om ze te doen dalen, verhoogde de Europese Centrale Bank gisteren opnieuw de basisrente met 50 basispunten, wat zorgt voor een afremmend effect op de economie. In combinatie met de lage economische groeicijfers, krijgen we hierdoor te maken met een recessie. De hoop is dat deze relatief kort en mild zal zijn. Maar de werkloosheid, die nu erg laag is, zal waarschijnlijk toenemen, vermits heel wat bedrijven hun productie zullen terugschroeven.

“Het positief nieuws is dat banken opnieuw ruimte hebben om een hogere vergoeding op spaarrekeningen te bieden”, zegt Van Lommel. Door de renteverhogingen van de ECB ontvangen ze immers een hogere rente op de bedragen die ze parkeren bij de Nationale Bank. De eerste grootbank heeft inmiddels de rente op de gereglementeerde spaarboekjes al verhoogd, de andere grootbanken zullen allicht het voorbeeld volgen. “Eindelijk krijgen spaarders een vergoeding voor hun koopkrachtverlies, maar die is nog altijd veel lager dan de inflatie”, aldus Van Lommel. “Waarschijnlijk zal de spaarrente de komende maanden nog verder stijgen. Helaas zullen de hypothecaire leningen ook duurder worden.”

Het optrekken van de rentetarieven zal blijven doorgaan tot de inflatie voldoende is teruggedrongen tot het wenselijk geachte niveau van 2 procent. “Volgens de projecties van verschillende instellingen moeten we dat niet verwachten voor 2025”, besluit Van Lommel. “De renteverhogingen gebeuren in stapjes om de economie geen grote schokken toe te brengen en hiermee loopt de rente op de overheidsschulden ook gestaag op. Doordat de federale regeringen geen buffers hebben aangelegd toen het kon, zijn onze budgettaire tekorten inmiddels hallucinant hoog.”