Nieuws
dinsdag, 02 nov 2021

Klimaatplannen Vlaamse Regering asociaal en ondoordacht

Wie in een zogenaamd ‘energieverslindend’ huis woont zal gedwongen worden dat te renoveren en het aanschaffen van een niet-elektrische wagen zou na 2027 verboden zijn. De klimaatplannen waarover de Vlaamse regering nadenkt om de CO2-uitstoot tegen 2030 verder terug te dringen, zijn volgens het Vlaams Belang compleet uit de lucht gegrepen en zullen Vlaamse gezinnen enkel opzadelen met extra kosten.

De Vlaamse regering wil in het kader van de VN-klimaatconferentie in Glasgow een akkoord bereiken over een hoop maatregelen die de Vlaamse CO2-uitstoot tegen 2030 moeten verminderen. Er is weliswaar nog geen duidelijkheid over met hoeveel de uitstoot moet dalen. Wel lekten al enkele van de maatregelen die op tafel zouden worden gelegd: een renovatieplicht voor wie een ‘energieverslindende’ woning heeft en een verbod op het aanschaffen van een niet-elektrische wagen.

Klimaatplannen Vlaamse regering: Demir wil renovatie opdringen bij elke aankoop

Vorige week reeds opperde Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) voor een renovatieverplichting bij de aankoop van een woning te overwegen. Een vreemde bocht aangezien de Vlaamse regering steeds bleef beweren geen voorstander te zijn van een renovatieplicht. Het huidige voorstel om een renovatieplicht op te leggen aan iedereen die al een zogenaamd ‘energieverslindend’ huis heeft, gaat nog een stap verder. “Een compleet asociale en ondoordachte maatregel”, reageert Vlaams parlementslid Adeline Blancquaert (Vlaams Belang). “Het gaat over vaak oudere mensen die in een oud huis wonen, zij zullen nu diep in de buidel moeten tasten.”

Het Vlaams Belang plaatst ook heel wat kritische kanttekeningen bij het voorstel van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) om het vanaf 2027 te verbieden wagens in te schrijven die niet elektrisch zijn. “Er is geen enkel land in de Europese Unie dat overweegt te doen”, zegt Vlaams parlementslid Bart Claes (Vlaams Belang). Volgens minister Peeters is dit haalbaar aangezien ze ervan overtuigd is dat een elektrische wagen vanaf 2025-2026 evenveel zal kosten als een wagen met een klassieke verbrandingsmotor. “De minister mag dat wel geloven, maar dat staat helemaal niet vast”, reageert Claes. “Als het nog enkele jaren langer duurt, creëer je een situatie waarbij het voor een gemiddeld Vlaams gezin véél duurder of onmogelijk wordt zich nog een nieuwe wagen aan te schaffen.” Het Vlaams parlementslid maakt zich bovendien ook zorgen of er tegen die datum voldoende laadinfrastructuur beschikbaar zal zijn.