Persberichten
woensdag, 23 nov 2022

Kwart minder werknemers in visserijsector op tien jaar tijd

Foto: iStock. Kwart minder werknemers in visserijsector op tien jaar tijd

Op amper tien jaar tijd daalde het aantal werknemers in de Vlaamse visverwerkende industrie met bijna 25 procent. Tegelijkertijd was er een opmerkelijke stijging van het aantal aan de VDAB gemelde vacatures vanuit bedrijven uit de visverwerkende nijverheid, maar deze raken steeds moeilijker ingelost. Zo blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Werk Jo Brouns (cd&v) op een vraag van Vlaams Parlementslid Frieda Verougstraete-Deschacht (Vlaams Belang). “De visserijsector wordt door de Vlaamse regering te weinig in de kijker gezet”, zegt Verougstraete-Deschacht. 

In 2010 waren er in de Vlaamse visverwerkende sector nog 843 VTE’s (voltijdse equivalenten) actief, in 2020 was dit aantal al gereduceerd tot 646. Een daling van maar liefst 23,5 procent. Het aantal vacatures in de visserijsector neemt echter toe, alleen raken die steeds moeilijker ingevuld. Zo blijkt uit het antwoord van minister Brouns dat er in 2021 meer dan 200 vacatures vanuit bedrijven uit de visverwerkende nijverheid rechtstreeks aan VDAB gemeld werden, wat meer dan vijf keer zo veel is als de 38 vacatures in 2016. In 2022 raakten tot en met de maand september amper twee vacatures ingevuld, terwijl er al elf geannuleerd moesten worden. Ook het aantal cursisten voor de visserij-opleidingen bij de VDAB zijn in vrije val. Voor de opleidingen van visfileerder, vislosser en vissorteerder heeft zich in 2022 niemand ingeschreven. Vorig jaar ging het nog om elf cursisten en in 2018 zelfs nog om 46.

“Zet de visserijsector in de verf, voor hij helemaal verdwijnt”

“In 2021 zagen we gelukkig opnieuw een lichte stijging van het aantal werknemers in de Vlaamse visverwerkende sector”, zegt Verougstraete-Deschacht. “Maar deze was niet groot genoeg om het aantal openstaande vacatures in te vullen.”

Het Vlaams Belang betreurt de teloorgang van de visserijsector. “Onze visserijsector is al zeker niet de grootste, maar op deze manier zal hij op termijn helemaal verdwijnen”, zegt Verougstraete-Deschacht. Zij verwijst hiervoor ook naar eerdere antwoorden van de minister van Visserij Hilde Crevits (cd&v) op haar vragen, waaruit bleek dat het aantal vissersboten aan onze kust sinds 2000 al bijna met de helft afgenomen is. 

“De visserijsector wordt door de Vlaamse regering te weinig in de kijker gezet”, besluit Verougstraete-Deschacht. “Die moet meer gepromoot worden om ervoor te zorgen dat die een volwaardige partner wordt in een betaalbaar en duurzaam voedselbeleid.”