vrijdag, 14 apr 2023

Macron verkoopt Europese ziel aan China

Foto: iStock. Macron verkoopt Europese ziel aan China

De Franse president Emmanuel Macron hamerde tijdens zijn driedaagse staatsbezoek aan China terecht op meer Europese strategische autonomie ten aanzien van de Verenigde Staten. Maar hij leek in dezelfde adem de vriendschapsbanden met het communistische regime van Xi Jinping aan te halen. “Hij stelde zelfs voor dat Europa zich niets meer van Taiwan aan zou trekken”, zegt Kamerlid Annick Ponthier. “Meer geopolitieke autonomie ten aanzien van Washington mag nooit verknechting ten aanzien van Peking betekenen. Helaas laat de EU-elite zich al decennia economisch en politiek rollen door de Chinese Communistische Partij.” 

President Macron wilde op zijn staatsbezoek aan Peking de EU als een soort ‘derde pool’ voorstellen. Een derde supermacht tussen Amerika en China in, die onafhankelijk opereert op het wereldtoneel. “Hij deed daarbij een aantal zeer onhandige uitspraken en Duits minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock mocht achteraf de brokken lijmen door op haar beurt Peking te bezoeken op donderdag”, aldus Ponthier. Over het algemeen was Macrons houding ten aanzien van Peking opvallend warm te noemen. Vooral zijn uitspraak dat Europa er geen baat bij heeft om vooruitgang te boeken in de situatie rond Taiwan en daar beter zijn handen af houdt, trok internationaal grote ogen. “Hiermee stuurt Macron het signaal dat Xi Jinping zijn militaire agressie tegen het soevereine Taiwan de vrije loop mag laten, op een moment dat China heel het eiland omsingelt. Hebben we dan niets geleerd uit de inval in Oekraïne?”

“Minder afhankelijk van de VS mag niet leiden tot afhankelijker worden van China”

Macron wou Xi Jinping tijdens het bezoek overtuigen om Rusland aan de onderhandelingstafel te brengen in de Oekraïense oorlog. Tegelijkertijd sprak Macron met de Chinese premier Li Qiang over Chinees-Europese samenwerking inzake handel, landbouw, financiën, armoede en klimaatverandering. “Net via dat soort economische samenwerking heeft China Europa altijd als dumpingmarkt gebruikt, zonder dat het zijn eigen markt openstelde”, vervolgt Ponthier. “Het is duidelijk dat de strategische autonomie van Macron de afhankelijkheid van Amerika wil inruilen voor nog meer afhankelijkheid van Peking. De oneerlijke handel met China heeft Europa nochtans al ettelijke miljarden en heel wat strategische sectoren gekost.”

Het Vlaams Belang meent dat achter deze buitenlandse demarches vooral onmacht in het binnenland verscholen gaat. “Macron probeert zich een smoel aan te meten op het internationale toneel, omdat hij in eigen land bijzonder slecht scoort in de peilingen. Mochten het vandaag verkiezingen zijn zou Marine Le Pen ze winnen en dat maakt hem nerveus.”, merkt Ponthier tot slot op. “Maar dat is geen excuus om de banden met het totalitaire regime in Peking aan te halen. We moeten net het omgekeerde doen: bepaalde akkoorden met dat regime stopzetten en onze strategische afhankelijkheid ervan drastisch terugdringen.”