Nieuws
dinsdag, 19 dec 2023

Meer dan 3 op 10 van de Vlamingen komt moeilijk rond

Maar liefst 34 procent van de Vlamingen vindt het moeilijk om rond te komen. Recent raakte ook bekend dat de kinderarmoede in Vlaanderen de afgelopen twintig jaar meer dan verdubbelde. “De cijfers gaan volledig de foute kant uit”, zegt Kamerlid Ellen Samyn. “Door de massale import van armoede over de hele wereld raakt de armoedeproblematiek bij onze mensen ondergesneeuwd. Er moeten meer middelen naar onze mensen in armoede gaan in plaats van het OCMW van de hele wereld te spelen.” 

Nieuwe cijfers van Statbel tonen aan dat 34 procent van de Vlamingen moeite heeft om rond te komen. Een stijging met 3 procent in vergelijking met 2021. Bovendien verdubbelde de kinderarmoede in Vlaanderen de afgelopen twintig jaar. “We hebben nood aan een radicaal ander beleid”, zegt Samyn. “De miljarden euro’s die nu naar gevolgen van het opengrenzenbeleid en Wallonië gaan, hebben we nodig voor onze mensen.”

“Er moeten meer middelen naar onze mensen in armoede gaan in plaats van het OCMW van de hele wereld te spelen” 

Naast meer middelen, is er ook nood aan meer tijd voor de begeleiding van onze mensen in armoede. Momenteel volgt een maatschappelijk werker in de grootsteden permanent maar liefst 80 tot 100 cliënten op. Een onhaalbare opdracht. “Het is onmogelijk om iedere persoon zo de begeleiding te geven die hij nodig heeft”, vervolgt Samyn. “Aangezien maar liefst 40 procent van de leeflonen wordt uitbetaald aan niet-Belgen is de impact van het opengrenzenbeleid van de systeempartijen ook hier overduidelijk.”

“Het Vlaams Belang wil afstappen van het massamigratiemodel en de miljardentransfers die jaarlijks wegvloeien naar Wallonië”, concludeert Samyn. “Zo kunnen we eindelijk een warm en sociaal beleid voor onze mensen in armoede voeren.”