Nieuws
donderdag, 03 nov 2022

Nieuwe deeltjestellertest jaagt automobilisten nodeloos op kosten: “Uitstel nodig”

Uit getuigenissen blijkt dat er alsmaar meer problemen zijn met de bij de autocontrole in juli ingevoerde deeltjestellertest. Er zijn zelfs automobilisten die een nieuwe roetfilter hebben laten plaatsen en alsnog een rode kaart krijgen bij de autocontrole. “Het kan niet de bedoeling zijn dat de automobilisten die een correct werkende roetfilter hebben hun wagen afgekeurd zien worden”, zegt Vlaams Parlementslid Wim Verheyden (Vlaams Belang). Ik heb in het Vlaams Parlement gevraagd om de metingen tijdelijk uit te stellen, maar daar wil minister Peeters voorlopig helaas niet van weten.”

Sinds 1 juli van dit jaar worden dieselwagens in Vlaanderen bij de technische keuring onderworpen aan de deeltjestellertest, of de zogenaamde PN-meting. Om een groene kaart te krijgen, moet een wagen minder dan 250.000 fijnstofdeeltjes per kubieke centimeter uitstoten. Indien de wagen meer dan 1 miljoen fijnstofdeeltjes per kubieke centimeter uitstoot, krijgt die een rode kaart. In dat geval moet de roetfilter binnen een periode van drie maanden vervangen worden en moet de wagen opnieuw voorrijden bij de technische keuring.

Naar schatting rijden er vandaag in Vlaanderen zo’n 150.000 dieselwagens rond met een gefraudeerde of defecte roetfilter. De deeltjestellertest moet dienen om roetfilterfraude tegen te gaan en zo bij te dragen tot een betere luchtkwaliteit. Uit getuigenissen blijkt echter dat meer en meer wagens met een correct werkende roetfilter niet door de controle raken. Het valt ook voor dat automobilisten een nieuwe roetfilter laten installeren en dat hun wagen alsnog niet gekeurd raakt.

“De deeltjestellertest zou een goede manier moeten zijn om overtreders te vatten die bewust zonder of met een defecte roetfilter rondrijden”, zegt Verheyden. “Het kan echter niet de bedoeling zijn dat wagens met een correct werkende roetfilter afgekeurd worden. De plaatsing van een nieuwe roetfilter kost vaak enkele duizenden euro’s en dat in tijden waarin de koopkracht van onze mensen al zozeer onder druk staat. Voor het Vlaams Belang is dat onaanvaardbaar.”

“Automobilisten die de deeltjestellertest willen ontlopen, kunnen zich beter melden in Wallonië”

Verheyden kaartte de problemen met de deeltjestellertest inmiddels in het Vlaams Parlement aan bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD). Volgens de minister werden er tijdens de periode van 1 juli tot en met 31 augustus 141.000 dieselvoertuigen met roetfilter gecontroleerd. Daarvan werden er 8.673 of 6,1 procent afgekeurd. “De minister verschuilt zich achter dit relatief lage cijfer, maar de getuigenissen over de problemen met de deeltjestellertest nemen alsmaar toe”, aldus Verheyden. “Die komen van zowel automobilisten die nodeloos op kosten werden gejaagd als van garagisten zelf, die vragen hebben bij de meettoestellen.

Bovendien zijn er in Wallonië beduidend minder afkeuringen, waardoor automobilisten zich beter daar kunnen aanbieden voor hun technische keuring.”
Het Vlaams Belang wil dat de deeltjestellertest uitgesteld wordt tot alle euvels zijn opgelost. “In Nederland heeft men dit ook gedaan omwille van dezelfde problemen, maar jammer genoeg wil minister Peeters hier niet van weten”, besluit Verheyden. “Wij vragen gewoon dat men de garagesector de kans geeft om zich in orde te stellen en die metingen in afwachting uit te stellen. Nu blijven echter heel veel mensen nodeloos in de kou staan.”