Nieuws
vrijdag, 26 mei 2023

Om spaarrente te verhogen volstaat een braaf briefje niet

Foto: iStock. Om spaarrente te verhogen volstaat een braaf briefje niet

Het Vlaams Belang eist dat minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) de druk op de banken opvoert om de spaarrente te verhogen. In oktober 2022 drongen we daar al bij de minister op aan”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. “Zijn vrijblijvend briefje naar de banken volstaat niet. Er moet keiharde druk op de banken gezet worden om ervoor te zorgen dat kleine spaarders eindelijk waar voor hun geld krijgen.”

Ook op 10 mei ondervroeg Vermeersch minister Van Peteghem nog uitgebreid over de belachelijk lage rente op spaarboekjes en het schandalig grote verschil met de rente op woonleningen. “Toen stonden we helemaal alleen met die vragen in de commissie”, aldus Vermeersch die gisteren in de Kamer de minister hierover opnieuw ondervroeg. De minister stelde vorige week nog een brief gestuurd te hebben naar de banken. “Vandaag zijn we blij vast te stellen dat de meerderheid eindelijk is wakker geschoten”, vervolgt Vermeersch. “Maar het braaf briefje van de minister is allesbehalve het krachtig signaal waar wij en de spaarders in dit land op rekenden.”

“De spaarrente ligt al even laag als het vertrouwen in de regering”

Wie geld spaart, krijgt amper één procent rente. Maar wie vandaag een woonlening aangaat, betaalt al snel meer dan vier tot vijf procent. “De banken misbruiken dus hun macht om de rente op onze spaarboekjes laag te houden, terwijl de rente die ze zelf krijgen bij de Centrale Bank of op woonleningen fors gestegen is. Een regelrechte schande”, vervolgt Vermeersch. “Bovendien blijven de banken zich verzetten tegen onze gezamenlijke oproep tot hogere rentes op spaarboekjes. Sectorfederatie Febelfin schuwt daarbij de forse bewoordingen aan het adres van Van Peteghem niet.”

“Het is met de rente op onze spaarboekjes een beetje hetzelfde gesteld als met het vertrouwen van de burger in u en uw regering: beide liggen bedroevend laag”, besluit Vermeersch. “De banken worden met fluwelen handschoenen aangepakt, terwijl ze de kleine spaarders bij klaarlichte dag voor vele miljarden bestelen. Het is tijd voor een krachtig signaal. Laat ons ook niet vergeten dat de belastingbetalers bijna 15 jaar geleden de grootbanken hebben gered.”