Nieuws
donderdag, 03 nov 2022

Overname Twitter: “Legale meningen mogen niet gecensureerd”

Het Vlaams Belang blijft de overname van Twitter door Elon Musk kritisch volgen. Er is steeds meer censuur op sociale media. Niet aandeelhouders en managers, maar de wetgever bepaalt tot waar vrije meningsuiting gaat. Wat legaal offline is, moet dat online ook zijn”, zegt Europees Parlementslid Tom Vandendriessche. “Maar helaas is dat niet wat de Europese Commissie wil. Zij willen oppositie de mond snoeren en censuur outsourcen

‘The bird is free’, zo kondigde Elon Musk zijn entree aan als eigenaar van Twitter. “Met deze veelzeggende tweet wees Musk er terecht op dat Twitter niet langer een vrijplaats van ideeën was”, aldus Vandendriessche. “Door toedoen van de techgiganten van Facebook, Twitter en Google evolueerde het ooit zo vrije internet naar een set van vage gebruikersvoorwaarden, schaduwbans, onduidelijke algoritmes en willekeurige censuur. Inhoud die offline perfect legaal zou zijn, werd online zomaar gecensureerd.”

“De grondwet van een democratie moet primeren op de gebruikersvoorwaarden van privébedrijven als Twitter”

“In die optiek kunnen we de arbitraire censuur en ‘bans’ – ook van verkozen politici – beschouwen als een regelrechte schending van het recht op vrijheid van meningsuiting, een grondrecht”, vervolgt Vandendriessche. “Maar daar bleef het niet bij. Dankzij hun immense maatschappelijke impact kunnen de big tech-bedrijven als nooit tevoren wegen op de politiek. Ze kunnen informatiestromen sturen en bepalen wie welke berichten ziet. Zo kunnen ze onze democratie manipuleren. En dat doen ze ook via geheime algoritmes en schaduwbans”

Desalniettemin volgden er regulerende kaders, ook in de Europese Unie. “Europees Commissaris voor interne markt Thierry Breton tweette meteen dat het vogeltje in Europa volgens Europese regels zal vliegen”, aldus nog Vandendriessche. “Dit jaar introduceerde de Commissie immers een nieuw wetgevend pakket rond big tech. De Digitale Dienstenwet (DSA) zorgt voor uniforme regels op de interne markt en beoogt een betere bescherming voor de gebruiker. Maar de DSA beoogt ook nog steeds legale inhoud te verwijderen. Dat noemen ze dan ‘legale maar schadelijke’ inhoud. Om deze legale meningen te censureren willen ze ‘betrouwbare flaggers’ aanduiden die gaan bepalen wat al dan niet gezegd kan worden op het platform. Zo outsourcen ze censuur en geven die Big Tech-bedrijven zelfs nog meer macht. De EU wil niet de burger en zijn grondwettelijke rechten en vrijheden beschermen, maar legale meningen die hen niet aan staan de mond snoeren en zo het systeem aan de macht houden."