Nieuws
vrijdag, 03 jun 2022

Pensioenhervorming blijft in de startblokken hangen

De aangekondigde pensioenhervorming die deze regering er nog wil doorduwen, blijft voorlopig in de startblokken hangen. “Het gaat nochtans om een politieke discussie van groot maatschappelijk belang”, zegt Kamerlid Ellen Samyn. “Nadat vorige zomer de discussie in de pers was losgebarsten omwille van lekken die door minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) zelf waren georganiseerd, werd er intussen nog geen stap vooruit gezet. De eindmeten van september en december werden niet gehaald en nu is er een akkoord beloofd tegen 21 juli.”

“Lalieux hield zich steeds op de vlakte omdat ze binnen de coalitie geen steun vond voor haar plannen”, aldus Samyn. “Maar nu de spanningen binnen paars-groen stilaan op een hoogtepunt zijn gekomen en ze door staatssecretaris voor begroting Eva De Bleeker (Open Vld) openlijk werd aangemaand werk te maken van haar hervorming moest ze toch kleur bekennen en liet ze op donderdag 2 juni in het wekelijks vragenuurtje in de Kamerin haar kaarten kijken.”

“De Croo ziet ondertussen zelf ook wel in dat de pensioenhervorming een hopeloze zaak geworden is”

“Lalieux werd intussen openlijk gedesavoueerd door eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) die geen enkele van de grote hervormingen die hij met zijn regering aankondigde heeft kunnen realiseren”, vervolgt Samyn. “Hij heeft het dossier naar zich toegetrokken om de onderhandelingen tussen de verschillende kabinetten te gaan begeleiden. Niet dat zulks enige garantie geeft om de hervorming tot een goed einde te brengen. Zelfs met vier oud-ministers van pensioenen in de regeringsploeg slaagt men er maar niet in iets op tafel te leggen.”

“De minister wil met haar hervorming de discriminatie die vooral vrouwen ondervinden terecht rechttrekken”, besluit Samyn. “Maar over de schabouwelijke pensioenen van de zelfstandigen rept ze met geen woord. Haar hervorming zal ook geen besparing opleveren zoals sommige liberalen in de regering dat graag zouden zien. En over de ultrahoge ambtenarenpensioenen zwijgt ze ook, net als over de financiering van haar plannen. Het pensioendossier kent vele heilige huisjes, als er daarvan geen kunnen sneuvelen zal de hervorming er niet komen.”