Persberichten
woensdag, 10 mei 2023

Reeds gevandaliseerde fresco’s Brusselse premetro kosten 700.000 euro

De verfraaiing van de tunnelingangen van de premetro door Brussel Mobiliteit kostte de Brusselaar afgelopen vijf jaar 700.000 euro. Dat blijkt uit het antwoord van minister Elke Van den Brandt (Groen) op een schriftelijke vraag van de fractieleider in het Brussels Parlement Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang). “86.224 euro voor een fresco aan de tunnel van het Meiserplein, beklad nog voor de inhuldiging. Betalen we dáár belastingen voor?

Via een wedstrijd konden artiesten hun ontwerp insturen, dat nadien ter stemming werd gebracht. Het winnend ontwerp mocht dan op de gevels van de tunnelingang aangebracht worden. Een manier om deze muren op te knappen en graffiti of vandalisme te vermijden. Al blijft het ontradingseffect uit: meerdere tunnelingangen werden zwaar gevandaliseerd, die van Meiser was zelfs al beklad voor het ingehuldigd werd. “Weggesmeten geld, dat geïnvesteerd had mogen worden in een kordatere aanpak van het vandalisme in de metrostations”, zegt Lootens-Stael.

In totaal gaf de Brusselse regering 699.256,30 euro uit aan de fresco’s. Gemiddeld kost een fresco 64.000 euro. “Een aanzienlijk bedrag voor kunst die slechts zichtbaar is vanuit een voertuig of voor wie zich buigt over de tunnelingang”, aldus Lootens-Stael. “Het idee van Brussel Mobiliteit is zeker niet slecht, alleen moet zo’n zware investering ook onderhouden worden. Anders is dat weggesmeten geld.” Minister van mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) erkent zelf dat vandalisme moeilijk tegen te gaan is op zulke plekken omdat bewakingscamera’s niet doeltreffend zouden zijn. Het vandalisme gebeurt vooral ‘s nachts omdat de tunnelmonden niet verlicht zijn. 

“86.224 euro voor een fresco aan de tunnel van het Meiserplein, beklad nog voor de inhuldiging. Betalen we dáár belastingen voor?”

Het vandalisme aan de tunnelmonden van de premetro is geen wijkgebonden fenomeen. Aan de Jamarlaan werd de fresco kort na zijn realisatie in 2018 herhaaldelijk zwaar beklad. Aan de tunnelingang van Simonis zijn kleine tags aanwezig, maar vooral tussen de figuren van de fresco, wat volgens de minister van respect getuigt. In 2021 kon de fresco aan Meiser nooit ingehuldigd worden omdat het meteen volledig beklad werd. “Daarmee zou duidelijk moeten zijn dat fresco’s geen graffiti weren en dus weggesmeten geld zijn”, vervolgt Lootens-Stael. “Uit het antwoord van de minister blijkt dat men de vandalen niet wil ‘forceren’. Nochtans is algemeen geweten dat bestaand vandalisme bijkomende vernielingen aantrekt. Niet vervolgen of bestraffen is aanzetten tot wetteloosheid.”

Het Vlaams Belang vraagt een kordatere aanpak van het vandalismeprobleem in Brussel. “Men moet keuzes durven maken: ofwel investeert men geld in dure fresco’s en beschermt men deze tegen vandalisme, ofwel investeert men het budget in een actief vervolgings- en repressiebeleid van tags in de metrostations”, concludeert de fractievoorzitter in het Brussels Parlement. “Maar fresco’s betalen terwijl ze al beklad zijn voor hun inhuldiging is een schoolvoorbeeld van slecht beleid en verspilling van ons belastinggeld.”