Nieuws
donderdag, 30 mrt 2023

Regering misleidt parlement over miljardenfactuur nieuwe fregatten

Foto: iStock. Regering misleidt parlement over miljardenfactuur nieuwe fregatten

Het Vlaams Belang is ontzet over de exploderende miljardenfactuur voor de twee nieuwe fregatten van de Belgische marine. De aankoop van de schepen bedraagt maar liefst 2,025 miljard euro, 796 miljoen meer dan oorspronkelijk geraamd. “Dit is een heruitgave van het F-35-dossier”, zegt Kamerlid Annick Ponthier. “De regering verkoopt aan het parlement vooraf een goednieuwsshow, maar achteraf blijkt dat ze zich alweer hebben laten rollen, op kosten van de belastingbetaler.”

De Belgische en Nederlandse Defensie hebben sinds 2018 een akkoord om voor elk land twee fregatten en zes mijnenjagers te bouwen. De twee schepen die de Belgische Defensie momenteel in dienst heeft, dateren van de jaren 80 en zijn dus aan vervanging toe. Nu blijkt de factuur voor die fregatten meer dan twee miljard euro te bedragen, een kleine 800 miljoen meer dan eerst voorzien. “De regering spiegelt het parlement iets heel anders voor dan wat we effectief op ons bord krijgen met deze miljardenfactuur”, stelt Kamerlid en voorzitter van de commissie Legeraankopen Steven Creyelman.

“De regering heeft zich tijdens de onderhandelingen laten rollen”

Defensie deed afgelopen dinsdag in de gesloten commissie Legeraankopen het dossier voor het eerst uit de doeken. Daar rezen al vraagtekens over de hoge factuur, des te meer omdat de Kamerleden nog geen rapport van de Inspectie Financiën hadden ontvangen. “Die doorlichting, die de commissieleden dus pas achteraf hebben kunnen inkijken, bleek ronduit vernietigend”, aldus Creyelman. “Ook de Inspectie Financiën bevestigt dus dat de regering zich tijdens de procedure liet rollen. De belastingbetaler betaalt helaas de prijs voor die incompetentie.”

De Nederlandse regering verklaart de gestegen factuur door de prijsstijgingen van de bouwmaterialen en de gestegen arbeidskosten, in het kader van de algehele inflatie omwille van de Oekraïnecrisis. Er zou echter een maatschappelijk terugverdieneffect zijn van 355 miljoen euro, gespreid over tien jaar. Deze economische return zou overeenkomen met de meerkost van de bouw van de fregatten. “Maar we leren uit de F-35-historie dat die terugverdieneffecten wel eens erg zouden kunnen tegenvallen”, vult Ponthier aan.

Het Vlaams Belang heeft ook ernstige bedenkingen bij de communautaire verdeling van die terugverdieneffecten. “Het is erg waarschijnlijk dat minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS), zoals met het F-35-dossier, een wafelijzerpolitiek hanteert”, besluit Ponthier. “Hierdoor zal de Vlaamse defensie-industrie een kleiner aandeel krijgen dan wat hun expertise en productiecapaciteit te bieden heeft.”