Persberichten
donderdag, 04 jan 2024

Schade door overstromingen is mee het gevolg van jarenlang wanbeleid

Het Vlaams Belang waarschuwde de Vlaamse regering twee jaar geleden al voor de overstromingsrisico’s in de Dendervallei, maar de regering ondernam niets. “Er werd beloofd dat tegen 2020 zeven stuwen in Vlaanderen vernieuwd zouden worden, maar dat gebeurde niet”, zegt Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder. “Wat we nu zien is deels het jammerlijke gevolg van jarenlang wanbeleid. Wij eisen van de Vlaamse regering dat ze onmiddellijk werk maakt van een actieplan.”

De overstromingen die Vlaanderen treffen zorgen voor schrijnende beelden. Straten staan blank, kelders en huizen lopen onder water. In sommige regio’s is de schade niet te overzien. In de Dendervallei bijvoorbeeld, waar tien jaar geleden al beloofd werd om de stuwen en sluizen te moderniseren om het overstromingsgevaar tegen te gaan. Die modernisering gebeurde wel in Wallonië, maar niet in Vlaanderen. Het gevolg is dat er aan de overkant van de taalgrens dubbel zoveel water wordt afgevoerd. 

“Iedereen wist wat de risico’s waren, maar men greep gewoon niet in”

In december 2021 waarschuwde het Vlaams Belang minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) nog voor de overstromingsrisico’s in de Denderstreek. “Het antwoord was toen dat er naast een modernisering van de sluizen ook buffergebieden zouden worden aangeduid”, aldus Slagmulder. “Maar dat zou pas eind 2023 gebeuren. De Vlaamse regering wist nochtans dat indien er niets zou veranderen, het slechts een kwestie van tijd was voor de gebeurtenissen van 2010 zich zouden herhalen.”

Dat de Vlaamse regering zo lang talmde om in te grijpen zet kwaad bloed bij het Vlaams Belang. “Iedereen wist wat de risico’s waren, maar men greep gewoon niet in”, zegt het Vlaams Parlementslid. “Ik zal de minister hierover nogmaals aan de tand voelen. Ze draagt hierin een loodzware verantwoordelijkheid. Wij eisen dat de regering onmiddellijk werk maakt van een actieplan om de stuwen te moderniseren en buffergebieden aan te duiden om het waterniveau in de Dender en andere gevoelige regio’s op peil te houden en in natte periodes de huizen en tuinen van de inwoners droog te houden.”