Nieuws
dinsdag, 30 mei 2023

Senaat kent zichzelf opnieuw zes miljoen extra toe

Foto: wikimedia commons. Motty. Senaat kent zichzelf opnieuw zes miljoen extra toe

Het Vlaams Belang is verbolgen dat de Senaat haar dotatieverhoging van zes miljoen euro, ondanks een eerdere afkeuring, toch zal ontvangen. “In december durfde niemand van de meerderheid uit vrees voor de publieke opinie die gekkigheid openlijk goedkeuren”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. “En nu passeert die verhoging gewoon tussen de plooien van het debat, in alle stilte. Voor het Vlaams Belang kan er geen sprake zijn van een dotatieverhoging voor een volslagen nutteloze instelling, die enkel afgeschaft zou mogen worden.”

In december stemden de Vivaldi-partijen in de commissie Comptabiliteit tegen de amendementen van het Vlaams Belang om de partijdotaties met meer dan de helft te verminderen. “Maar in diezelfde commissie werd dankzij onze partij een voorstel om de dotatie van de Senaat te verhogen met zes miljoen euro, van 35 miljoen naar 41 miljoen, tegengehouden”, herinnert Vermeersch. “De Senaat had toen een amendement ingediend zonder handtekening, zonder ondertekenaar en zelfs zonder verdediging, gewoon omdat niemand van de meerderheid daartoe bereid was.” De Senaat moest als een slechte leerling zijn huiswerk opnieuw doen via de eerstvolgende begrotingsaanpassing in 2023.

“Er moet geen 6 maar 41 miljoen bespaard worden op de Senaat”

“Wanneer nu deze begrotingsaanpassing bekijken, stellen we echter vast dat de Senaat die zes miljoen euro dotatieverhoging alsnog krijgt”, aldus Vermeersch. “En zonder dat er in de media of elders een haan naar kraait.” Het Vlaams Belang kan niet aanvaarden dat men in tijden waarin vier op tien landgenoten nog moeilijk het einde van de maand halen, door een nodeloze indexering gaat zorgen voor een extra aandikking van de partijdotaties. “Als het over hun eigen geld gaat, zijn de Vivaldi-partijen hun voorbeeldfunctie snel vergeten.”

Voor het Vlaams Belang is de dotatieverhoging de waanzin voorbij. “Het is voor ons geen kwestie van al dan niet zes miljoen euro besparen, maar van 41 miljoen euro besparen”, besluit Vermeersch. “Dat kan ieder jaar opnieuw als we de volslagen nutteloze instelling die de Senaat is, afschaffen. Dat doen we liever vandaag dan morgen, voor eens en altijd. Het kan niet blijven bij vrijblijvend gewauwel daarover, zoals recent nog door Senaatsvoorzitter Stephanie D'Hose (Open Vld). Een wetgevende of controlerende taak heeft de Senaat immers al lang niet meer en de verslagen en resoluties ervan bekijkt niemand meer.”