Nieuws
donderdag, 09 mrt 2023

Stiptheid treinen verder in dalende lijn

Foto: iStock. Stiptheid treinen verder in dalende lijn

Uit cijfers van spoornetbeheer Infrabel blijkt dat in februari slechts 86,2 procent van de binnenlandse reizigerstreinen op tijd aankwam in het eindstation. “Dat is opnieuw lager dan de maand voordien, toen de teller op 89,1 procent stond”, zegt Kamerlid Frank Troosters. “Zorgwekkende cijfers, wetende dat zowel afgeschafte treinen als tussentijdse vertragingen niet worden opgenomen, en dat er een marge is van zes minuten vooraleer een trein als ‘niet-stipt’ wordt beschouwd.”

In februari kwam slechts 86.2 procent van de treinen ‘op tijd’ aan. Daarnaast werden er nog eens 4.711 treinen volledig of gedeeltelijk afgeschaft. “Meer dan één op de 20 treinen werd dus volledig of deels afgeschaft, en er werden in één maand tijd 274.254 minuten vertraging geregistreerd”, aldus Troosters. “En dit terwijl de NMBS de tarieven sinds februari optrok met zo’n 9 procent. Duurdere tarieven leiden bij de spoorwegmaatschappij tot nog slechtere stiptheidscijfers.”

“Betrouwbaarheid en stiptheid van treinen zijn een must”

In de nieuwe beheerscontracten van Infrabel en NMBS is een voorwaarde opgenomen waarbij een deel van hun financiering afhangt van het behaalde stiptheidscijfer. Zo moet het criterium van 90.6 procent stipte treinen behaald worden tegen 2027 en 91 procent tegen 2032. “Een heel zwakke voorwaarde, zeker gezien de grootste bekommernissen bij treinreizigers het aanbod en de stiptheid is”, vervolgt Troosters. “Het laatste klanttevredenheidsonderzoek dateert al van 2019 en daaruit bleek dat de NMBS een score van 57,8 procent kreeg voor haar treinaanbod en 51,9 procent voor haar stiptheid. Het beoogde doel van 90.6 procent is slechts 0.2 procent hoger dan de gerealiseerde prestaties in 2019. En het is dan nog maar de vraag of ze dit cijfer zelf zal halen.”

Om het openbaar vervoer aanlokkelijker te maken zijn betrouwbaarheid en stiptheid dus een absolute must. “Maar intussen haken vele treinreizigers net af”, merkt Troosters tot slot op. Hij kondigt ook aan de problematiek nogmaals aan te zullen kaarten bij minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo). “De NMBS heeft de ambitie om tegen 2032 30 procent meer reizigers te verwelkomen, maar zit op dit moment nog maar aan 90 procent van het reizigersvolume in 2019. We kunnen dus allesbehalve spreken van een groeiende trend en het lijkt er ook niet beter op te worden.”