Nieuws
vrijdag, 11 nov 2022

“Stop de subsidiëring van NGO’s die mensensmokkel faciliteren”

Woensdag riep de Europese Commissie op tot de ontscheping van illegalen aan boord van het reddingsschip Ocean VikingImmigratiebeslissingen zijn echter een nationale bevoegdheid. “De Europese Commissie spreekt zich hiermee uit ten voordele van criminele organisaties”, aldus Tom Vandendriessche, Europees Parlementslid voor Vlaams Belang. Nationale staten moeten niet alleen soeverein blijven in hun immigratiebeslissingen. Men moet stoppen met subsidies te geven aan deze NGO’s.”

Het schip ‘Ocean Viking’, geopereerd door de NGO SOS Humanity, met 234 migranten aan boord, vroeg sinds 27 oktober toestemming om te ontschepen in een Italiaanse haven. Maar dit werd herhaaldelijk geweigerd. Woensdag riep de Europese Commissie op tot de ontscheping van illegalen aan boord. In haar oproep stelde de Commissie dat “de situatie aan boord kritieke niveaus bereikt had die dringend moesten worden aangepakt om menselijke tragedies te vermijden”. De “search and rescue”-missies die de laatste jaren steeds meer prevalent werden, bewijzen volgens de Commissie de nood aan een gemeenschappelijk structureel EU-kader. Het schip mocht na de EU-druk in Frankrijk aanmeren.

“Immigratiebeslissingen zijn evenwel een nationale bevoegdheid en het is dan ook niet aan de Europese Commissie om dit soort oproepen te doen”, meent Vandendriessche. “Dergelijke schepen hebben maar één noodzakelijke bestemming: terug naar de Afrikaanse kust: ook daar zijn veilige landen zoals Tunesië, Algerije en Marokko.”

“Subsidies voor dit soort NGO’s moet beschouwd worden als het ondersteunen van mensensmokkel”

In het jaarverslag van SOS Humanity voor 2020 staat te lezen dat de Ocean Viking 903 mensen ‘redde’. Van die 903 mensen waren 91 procent mannen en slechts 9 procent vrouwen. Kinderen jonger dan vijf jaar maakten slechts 1,6 procent uit van de ‘geredde’ migranten. “De hardnekkige mythe dat er voornamelijk vrouwen en kinderen aan boot van deze reddingsschepen zitten, is simpelweg niet waar”, zegt Vandendriessche. “Het gaat hier om jonge mannelijke gelukszoekers die onze beschermingsmechanismen misbruiken om in Europa aan wal te geraken.”

Steeds meer reddingsmissies worden opgezet in de Middellandse Zee. Die toename van NGO-reddingsmissies is deels te verklaren door de toename aan subsidies die dergelijke organisaties krijgen. Zo kreeg het Spaanse reddingsschip ‘Open Arms Uno’ in 2021 nog 1,44 miljoen euro van de Europese Commissie. Geld afkomstig van het Asylum, Migration and Integration Fund (AMIF). Dat fonds werd in het leven geroepen om de migratiestromen efficiënter te beheren.

“De Europese Commissie subsidieert op die manier de chaos die ze meent te bestrijden", besluit Vandendriessche. “Subsidies voor dergelijke criminele NGO’s moet beschouwd worden als het ondersteunen van mensensmokkel. Daarom moeten ze dan ook onmiddellijk worden stopgezet.”