Nieuws
dinsdag, 15 mrt 2022

Toekenning radiolicenties krijgt juridisch staartje

Studio 100 trekt naar de Raad van State om de procedure rond de erkenning van radiolicenties aan te vechten, waardoor Nostalgie mogelijk uit de ether zou kunnen verdwijnen. Voor Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans komt dit echter niet als een verrassing. “Ik heb al in 2020 gewaarschuwd dat heel deze toekenning op los zand gebaseerd is”, zegt Brusselmans.

Begin februari greep Studio 100 naast een landelijke radiofrequentie voor hun nieuwe zender Spring. De Vlaamse regering besliste toen dat Qmusic, Joe en Nostalgie hun uitzendfrequentie nog zeker tot eind 2027 mogen behouden. “Mediaminister Benjamin Dalle (CD&V) heeft een zogenaamde beauty-contest gehouden om de drie beste kandidaten te kiezen”, zegt Filip Brusselmans, “maar ik had van in het begin mijn bedenkingen bij deze procedure.” Zo werd er onder andere beslist om het inschrijvingsgeld te verhogen naar 50.000 euro en moest elke radiozender een eigen nieuwsdienst hebben.

“Elke radiospeler moet een gelijke kans krijgen”

Volgens Studio 100 is de toekenning van de radiofrequentie aan Nostalgie niet correct omdat zij geen eigen nieuwsredactie hebben. Daarom hadden zij minister Dalle gevraagd om de erkenning van Nostalgie binnen de 60 dagen in te trekken en aan hen toe te wijzen. Omdat de minister hier niet is op ingegaan, trekken zij nu naar de Raad van State en vragen zij een spoedbehandeling. “Ik vind het zeer spijtig dat het zover is moeten komen, maar dit had allemaal vermeden kunnen worden”, aldus Brusselmans.

“Volgens mij wou de Vlaamse regering met de toekenning van de radiolicenties DPG-media en Mediahuis te vriend houden en wou men vermijden dat er met Studio 100 een nieuwe mediaspeler in radioland kwam. Ik verwacht echter dat er nog een hoop boven water gaat komen over dit dossier”, besluit Brusselmans.