Nieuws
woensdag, 17 apr 2024

Toenemende agressie op openbaar vervoer vraagt harde aanpak 

Foto: iStock. Toenemende agressie op openbaar vervoer vraagt harde aanpak

Het Vlaams Belang leeft mee met het bus-, trein- en trampersoneel dat dagelijks met agressie wordt geconfronteerd, maar de partij gelooft niet dat een affichecampagne geweldplegers tot inkeer kan doen brengen. “Het is overigens niet de eerste keer dat de openbaarvervoersmaatschappijen met een campagne voor respect uitpakken”, zegt Kamerlid Frank troosters. “De problematiek sleept dan ook al heel lang aan. Maar enkel een keiharde aanpak kan hierin verandering brengen.”   

Vandaag wordt in Het Laatste Nieuws bericht over de spuigaten uitlopende agressie tegen het personeel van De Lijn, de NMBS, de MIVB en het vervoersbedrijf van de Waalse overheid, de TEC. Iedere dag gaat het om 15 gevallen. In 2023 waren er 5.598 meldingen, wat een stijging betekende van 1,5 procent in vergelijking met het jaar voordien, wat ook al een recordjaar was. De kostprijs is dan ook navenant. Vorig jaar dienden 891 medewerkers als gevolg van agressie afwezig te blijven, voor een totaal van 27.926 dagen arbeidsongeschiktheid.

“We hebben nood aan een krachtig lik-op-stukbeleid”

“Sinds jaar en dag dringt het Vlaams Belang bij de beleidsverantwoordelijken aan op initiatieven tegen het toenemend geweld en de toenemende (seksuele) intimidatie op bussen, in trams, en in treinen, evenals in stations en op perrons”, aldus Troosters, die benadrukt dat niet enkel het personeel hiervan het slachtoffer is, maar ook de reizigers. “En vandaag moeten de media opnieuw recordcijfers brengen over die agressie. Ik kan met de beste wil van de wereld dan ook geen enkel begrip opbrengen voor het uitblijven van een ernstig anti-agressiebeleid.”

Voor het Kamerlid mag een goedbedoelde affichecampagne zeker de aandacht leggen op dit ernstige maatschappelijke probleem, maar is het vooral meer dan tijd voor concrete actie. “Ons openbaar vervoer moet opnieuw veilig worden voor reizigers en personeel, en daarvoor hebben we nood aan een krachtig lik-op-stukbeleid”, besluit Troosters. “Ik heb het dan onder meer over snelrecht, over extra uitrusting en verweermiddelen voor het personeel, over een uitbreiding van het veiligheidspersoneel, over een tijdelijk of definitief toegangsverbod voor wie zich misdraagt, en over een consequente gerechtelijke recuperatie van de kosten voor vandalisme en arbeidsongeschiktheid van het personeel.”