Nieuws
vrijdag, 07 jul 2023

Van groot fiscaal akkoord komt niets terecht

Foto: iStock. Van groot fiscaal akkoord komt niets terecht

In de plenaire vergadering van de Kamer peilde federaal volksvertegenwoordiger Wouter Vermeersch bij eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) naar een stand van zaken over de aangekondigde belastinghervorming. “De vele partijtjes die de Vivaldi-regering rijk is, hebben daarover immers zeer uiteenlopende en verwarrende verklaringen gedaan”, aldus Vermeersch. “Maar uit het antwoord van de premier blijkt duidelijk dat er geen zicht is op de vaak aangekondige ‘brede fiscale hervorming’.”

Bij de voorstelling van zijn fiscale plannen hield minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) ons vorige zomer nog voor dat de mensen netto tot 5.400 euro per jaar meer zouden overhouden. “Van dat voorstel blijft nog maar weinig over”, stelt Vermeersch vast. “Gelet op de sfeer binnen de regering, kan ook geen ernstige hervorming meer verwacht worden.” Het voorstel van de MR om de fiscale hervormingen aan een arbeidsmarkthervorming te koppelen werd door de PS bijvoorbeeld als een ‘oorlogsverklaring’ beschouwd, en een vooropgestelde hervorming van zes miljard euro werd door Vooruit-voorzitter Conner Rousseau ook al met de grond gelijkgemaakt.

“Van uitstel komt afstel”

Vermeersch vroeg daarom duidelijkheid, nu het aangekondigde conclaaf over de belastinghervormingen er nog steeds niet gekomen is, maar bleek daarvoor bij De Croo aan het verkeerde adres. “Van het antwoord van De Croo werden we zeker niets wijzer”, aldus nog het Kamerlid. “Heel grootsprakerig beloofde hij tegen 21 juli een ‘eerste stap’ die ‘een effect heeft op het nettoloon van onze burgers in 2024’. Maar in de gegeven omstandigheden, met dit kibbelkabinet, moeten we daar niet veel van verwachten.”

“De fiscale hervorming werd ons al beloofd voor de winter, vervolgens verschoven naar de lente en ondertussen is het wachten geblazen tot 21 juli”, merkte Vermeersch tot slot op. Hij stelde vast dat van de grote ambities van de Vivaldi-regering, die beloofde anders en met meer wederzijds respect aan politiek te doen en zou bewijzen dat België werkt, niets meer overblijft. “Van dit zoveelste uitstel zal natuurlijk afstel komen. Het is ondertussen meer dan duidelijk dat de aangekondigde olifant hooguit een muisje zal baren.”