Nieuws
donderdag, 09 dec 2021

VB lanceert voorstellen voor betere luchtkwaliteit op school

Het Vlaams Belang is geen voorstander van collectieve schoolsluitingen en een mondmaskerplicht op school en is ervan overtuigd dat dergelijke drastische maatregelen voortaan vermeden kunnen worden indien de Vlaamse regering een beter beleid voert inzake preventief testen en vooral inzake luchtkwaliteit in de klassen. Daarom diende onze fractie gisteren in het Vlaams Parlement een voorstel in waarin de regering werd opgeroepen om snel werk te maken van een Vlaams Actieplan Luchtkwaliteit in de scholen. Het voorstel werd echter weggestemd. Blijkbaar is het cordon sanitaire in stand houden belangrijker dan het welzijn van onze leerlingen”, reageerde Vlaams Parlementslid Jan Laeremans teleurgesteld. 

Uit recent verschenen cijfers blijkt dat het aantal besmette leerlingen de voorbije twee weken verdubbeld is tegenover de voorafgaande periode. Het Overlegcomité besliste daarom om een mondmaskerplicht vanaf 6 jaar in te voeren en een week schoolsluiting in het basisonderwijs. “Deze ingrepen zouden niet nodig geweest zijn als de Vlaamse regering meer doortastend had ingezet op preventief testen en op ventilatie”, zegt Laeremans. Ook virologen en andere experten beaamden dit. “Een goede luchtkwaliteit is immers essentieel om onze scholen veilig open te houden en het leerrecht van onze kinderen te garanderen,aldus nog Laeremans. 

De mondmaskerplicht en schoolsluitingen waren niet nodig indien de regering meer doortastend had opgetreden inzake preventief testen en luchtkwaliteit op school

Het Vlaams Belang diende daarom gisteren een voorstel in voor de uitrol van een Vlaams Actieplan inzake luchtkwaliteitsmeting, ventilatie en filtratie binnen het Vlaamse Onderwijs. “Met ons voorstel willen wij in eerste instantie via een snelle plaatsing CO2-meters de luchtkwaliteit in elke klas tegen het begin van het tweede semester meten. Wij willen ook een monitoring van de noden en mogelijkheden inzake ventilatie alsook een verhoging en meer toegankelijk maken van budget voor ventilatie-investeringen”, vervolgt Laeremans. “Tot slot willen wij hiermee een Vlaams proefproject opzetten rond luchtzuivering om bij goede evaluatie luchtfilteringstoestellen in onze klassen te installeren.”

“Ons voorstel is een gedegen werkstuk gebaseerd op wetenschappelijke studies dat echt het verschil kan maken in onze scholen, maar helaas hadden de andere partijen hier geen oren naar”, betreurt Laeremans. “Het viel tijdens de zitting op dat de onderwijsverantwoordelijken van de andere partijen zich plots terugtrokken om te beraadslagen.” Uiteindelijk dienden de meerderheidspartijen een eigen voorstel in. “Hun voorstel was echter maar een verwaterde versie van de onze, want het betreft enkel onderzoek en expertisedeling, maar geen concreet plan of engagementen.” 

“Ik heb echter geen enkele fundamentele inhoudelijke kritiek op onze voorstellen gehoord. Begin deze week ijverden CD&V en Open Vld nochtans in de media gezamenlijk voor maatregelen inzake ventilatie op school. Als ze consequent waren geweest met zichzelf, hadden ze eigenlijk ons voorstel moeten meestemmen, maar het cordon is blijkbaar belangrijker”, besluit Laeremans. “Het valt in deze vooral op hoe N-VA hier de grote onwillige is. Wil de N-VA misschien liever de mondmaskerplicht behouden telkens het virus opnieuw oplaait?”