Nieuws
donderdag, 09 dec 2021

VB wil dat jeugdsector ook in kerstvakantie activiteiten kan organiseren

Vlaams volksvertegenwoordiger Filip Brusselmans pleitte er in het Vlaams Parlement voor om alsnog een duidelijk en veilig kader te creëren waarbinnen binnenactiviteiten van het jeugdwerk kunnen plaatsvinden deze kerstvakantie. Onze jeugdsector gaat de negende vakantie in tijdens de coronapandemie. Echt uitkijken naar de vakantie is voor hen jammer genoeg al een tijd niet meer mogelijk. Ook nu weer zijn binnenactiviteiten - op sport na - verboden. We kunnen onze kinderen en jongeren toch niet - letterlijk - in de kou laten staan?”, zei Brusselmans. 

Het Overlegcomité besliste eind vorige week beslist dat jeugdactiviteiten - op sport na - volledig buiten moeten plaatsvinden. Dit leidt tot absurde situaties: jeugdbewegingen mogen dus samen binnen sporten, maar binnen spelletjes spelen of knutselen is dan weer niet toegelaten. Zo werkt het jeugdwerk uiteraard niet: daar bestaat er geen strikte opdeling tussen sport- en andere activiteiten. In de winter zijn buitenactiviteiten echter geen evidentie. Het jeugdwerk zit dan ook met veel vragen, zoals “Welke activiteiten vallen er onder sport?” en “Mogen we bij bittere koude alsnog naar binnen gaan?” en vroeg duidelijkheid aan om de kerstvakantie te kunnen organiseren. Een bijsturing zou er echter pas ten vroegste op 20 december komen, maar voor de vele kampen en activiteiten in de kerstvakantie is dat te laat. 

De regels die worden opgelegd aan de jeugdsector zijn absurd en onduidelijk”

“Onze jeugdsector gaat de negende vakantie in tijdens de coronapandemie en moet dat weer doen onder opnieuw gewijzigde regels die bovendien erg onduidelijk zijn. Jeugdwerkers, kinderen en ouders zien allemaal door de bomen het bos niet meer wanneer het gaat over wat nu wel en wat niet kan. Uitkijken naar iets in de vakantie is jammer genoeg al een tijdje niet meer mogelijk”, zei Brusselmans.  Het parlementslid leverde ook kritiek op Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) die zich verschool achter de droge mededeling dat “de maatregelen zijn wat ze zijn”.

“Dan moet er geen minister van Jeugd meer zijn natuurlijk”, reageerde Brusselmans. Ik kan alleen maar vragen en erop blijven aandringen dat u opkomt voor onze jeugd en duidelijkheid biedt aan de jeugdsector dat zij hun activiteiten in de kerstvakantie wel degelijk kunnen organiseren, uiteraard op een coronaveilige manier.”