Persberichten
woensdag, 01 feb 2023

Vlaams Belang niet onder indruk van nieuwe beheersovereenkomst NMBS

Het Vlaams Belang is niet onder de indruk van de nieuwe beheersovereenkomst met de NMBS en blijft zich vragen stellen bij de betrouwbaarheid en de financiële haalbaarheid van het geheel. “Minister Gilkinet wil zijn plannen voor het substantieel verhogen van het vervoersaanbod doorduwen, hoewel de problemen inzake stiptheid en afgeschafte treinen niet opgelost zullen zijn”, zegt Kamerlid Frank Troosters (Vlaams Belang). “De minister kreeg bovendien voor de rest van deze legislatuur weinig financiële middelen. Veel minder dan aangekondigd en zelfs te weinig voor de goede werking van de NMBS op korte termijn.”

In de Kamercommissie Mobiliteit vond een debat plaats over de nieuwe beheersovereenkomst met de NMBS. Die zal de richting bepalen waarin het de komende tien jaar uit moet met het spoor. Opvallend is dat enkele eerdere aankondigingen van Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) in de nieuwe overeenkomst onderuit gehaald worden. Zo blijft het bijkomend sluiten van loketten in stations in de toekomst verder mogelijk en zal het integraal toegankelijk maken van 154 stations pas drie jaar later (2027) gerealiseerd worden dan oorspronkelijk door de minister werd aangekondigd (2024). Het Vlaams Belang stelt zich vooral vragen bij de toekomstige betrouwbaarheid en stiptheid van de treinen. Volgens de beheersovereenkomst wordt er inzake stiptheid gestreefd naar een cijfer van 90,6 procent in 2027 en 91 procent in 2032. Dat is nauwelijks meer dan de huidige 89,2 procent en zelfs minder dan de stiptheidscijfers van de vorige jaren: 92,6 procent in 2021 en 93,6 procent in 2020. De ambities om het aantal afgeschafte treinen terug te dringen zijn ook uiterst beperkt. De streefwaarde voor 2032 is 0,43 tegenover 0,60 nu.  

Meer treinen, maar nauwelijks beterschap inzake stiptheid en betrouwbaarheid

“De treinreiziger zal er zich dus mee moeten verzoenen dat de betrouwbaarheid van de dienstverlening bij de NMBS beperkt zal blijven”, aldus Troosters. “De minister wil zijn plannen voor het substantieel verhogen van het vervoersaanbod doorduwen, hoewel de problemen inzake stiptheid en afgeschafte treinen niet opgelost zullen zijn. Dit zal de aantrekkelijkheid van het treingebruik niet ten goede komen.”

Daarnaast heeft het Vlaams Belang zijn twijfels over de financiële middelen waarover de NMBS finaal zal kunnen beschikken. “De minister kreeg voor de rest van deze legislatuur weinig financiële middelen. Veel minder dan aangekondigd en zelfs minder dan noodzakelijk voor de goede werking van de NMBS op korte termijn”, zegt Troosters. “Wel werd er een investering van 44 miljard in het spoor aangekondigd vanaf de volgende legislatuur tot 2032. De vraag is maar of dat geld er dan, gezien de belabberde financiële toestand van onze staatsfinanciën en begroting, wel zal zijn.”