Persberichten
dinsdag, 12 dec 2023

Vlaams Belang vernietigend voor spilzucht Kamer

Morgen zal de Kamer een externe audit van het Rekenhof bekijken. Die belooft vernietigend te zijn voor de werking van de Kamer en toont de spilzucht van de federale politiek aan. “De spilzucht van de Kamer staat symbool voor het failliete Belgische systeem”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Dit zou een wake-upcall moeten zijn, maar de Belgische politieke cultuur is te verrot om zichzelf te corrigeren.”

De Kamer krijgt jaarlijks een budget om haar eigen werking te runnen. Uit de ontwerpbegroting blijkt dat die kosten de laatste twee jaar met liefst 26 procent zijn gestegen. In 2024 zal de Kamer 185 milljoen euro opslurpen, enkel en alleen om zichzelf in stand te houden. Het parlement plant ook heel wat ronduit absurde uitgaven. Zo hangt aan de opfrissing van het spreekgestoelte van Kamervoorzitter Eliane Tillieux (PS) een prijskaartje van 11.500 euro en kosten twee nieuwe dienstwagens 180.000 euro “Mocht het federale parlement een bedrijf zijn, het was al lang failliet”, zegt Van Grieken. “Het is België in het klein. Iedereen is bevoegd, maar niemand is verantwoordelijk.”

“Mocht het federale parlement een bedrijf zijn, het was al lang failliet”

Het parlement geeft bijzonder veel uit aan consultancy. Het budget ervoor stijgt naar 2,2 miljoen euro. De tarieven daarvoor bedragen tot maar liefst 180 euro per uur of 1.045 euro per dag. Typerend zijn ook de dure renovatie van de plenaire zaal en de mislukte Kamerwebsite. Het budget voor informatica is geëxplodeerd tot een halucinante 9,3 miljoen euro per jaar. “Ondanks al die uitgaven waant wie naar de website van de Kamer surft zich twintig jaar terug in de tijd”, aldus Van Grieken. “Onze mensen zien hun supermarktkar dagelijks duurder worden, maar ondertussen smijt het parlement hun belastinggeld door ramen en deuren.”

Het Vlaams Belang klaagt al langer de politieke cultuur en spilzucht aan die in de Kamer heerst. “Beslissingen worden in een Bestuurscomité genomen waar een compleet gebrek aan leiderschap heerst”, aldus Van Grieken. “De typisch Belgische politieke cultuur is te verrot om zichzelf te corrigeren. De enige manier om komaf te maken met deze wantoestanden is door de democratie te herstellen en komaf te maken met de politieke cultuur die dit alles mogelijk maakt.”