Persberichten
dinsdag, 16 apr 2024

Vlaams Belang wil uitleg over stilleggen NatCon

De burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, Emir Kir (ex-PS), heeft de National Conservatism Conference (NatCon) met onmiddellijke ingang doen stilleggen. Socialistische en liberale burgemeesters werken actief samen om oppositie de mond te snoeren. Dit is staatsgeweld om grondrechten van vrije burgers te beknotten”, zegt Europees Parlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang). “Dit is niet alleen een aanfluiting van de democratie, maar ook een majeur diplomatiek incident. Heel de wereld kan zien hoe het Belgisch politiek systeem omgaat met de vrijheid van meningsuiting.”

Rond 8 uur vanochtend ging de NatCon-bijeenkomst van start in de evenementenzaal Claridge in Sint-Joost-ten-Node. De conferentie moest eerder uitwijken van de Concert Noble in Brussel naar het hotel Sofitel Brussels Europa in Etterbeek, maar op beide plaatsen werd die verboden door de lokale burgemeester. Onder de prominenten waren onder meer Hongaars eerste minister Viktor Orbán, voormalig Brits minister Suella Braverman, oud-Europarlementslid Nigel Farage en voormalig Pools premier Mateusz Morawiecki. Emir Kir, de burgemeester van Sint-Joost-ten-Node gaf zijn politieagenten het bevel om zich naar de locatie te begeven en een einde te maken aan de conferentie.

“Heel de wereld kan zien hoe het Belgisch politiek systeem omgaat met de vrijheid van meningsuiting”

“Het is ongehoord dat een burgemeester een topconferentie met zelfs een buitenlandse regeringsleider zoals Viktor Orbán laat stilleggen“, zegt Vandendriessche, die eveneens het woord nam op de conferentie. “Heel de wereld kan zien hoe corrupt het Belgisch politiek systeem van Guy Verhofstadt en zijn premier Alexander De Croo is. België bewijst hier een bananenrepubliek te zijn.” 

Het Vlaams Belang zal over het stilleggen van de conferentie vragen stellen aan de Europese Commissie en in de Kamer van Volksvertegenwoordigers en het Brussels Hoofdstedelijk Parlement. “Als Orbán een evenement van de eurofiele elite zou laten stilleggen, zouden De Croo en von der Leyen moord en brand schreeuwen. Nu blijft het verrassend stil. Gelden de principes van de democratisch rechtsstaat en burgerlijke vrijheden enkel voor wie het eens is met hen?”, vraagt Vandendriessche zich af. 

Het Vlaams Belang is ervan overtuigd dat dit incident internationale gevolgen zal hebben. “Dit is niet alleen een aanfluiting van de democratie, maar ook een majeur diplomatiek incident”, aldus Vandendriessche. “Zo gaat men niet om met bevriende Europese regeringsleiders. Heel de wereld kan zien hoe het Belgisch politiek systeem omgaat met de vrijheid van meningsuiting.”