Nieuws
vrijdag, 23 dec 2022

Vlaamse universiteiten zien geen graten in samenwerking met Chinees staatsbedrijf

Foto: iStock. Vlaamse universiteiten zien geen graten in samenwerking met Chinees staatsbedrijf

De universiteiten van Antwerpen en Gent werken samen met de Chinese technologiegigant Huawei. Studenten krijgen zo de mogelijkheid om twee weken naar China te reizen. “Onze universiteiten blijven vallen voor de Chinese lokroep”, reageert Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder (Vlaams Belang). “Het is niet de eerste keer dat blijkt dat er wordt samengewerkt met bedenkelijke Chinese instellingen.”

De UAntwerpen en UGent werken sinds 2014 samen met het Chinese telecombedrijf Huawei. Vlaamse topstudenten kunnen twee weken op kosten van het bedrijf naar China reizen en er ervaringen opdoen. Op zich lijkt het onschuldig, maar het Chinese telecombedrijf kwam de afgelopen jaren regelmatig in opspraak. Zo weerden heel wat westerse landen Huawei uit hun aanbestedingen voor de ontwikkeling van een 5G-netwerk. Vorige maand verboden de Verenigde Staten zelfs de verkoop en invoer van telecomapparatuur van Huawei. Volgens de Amerikaanse president Joe Biden vormt het bedrijf een onaanvaardbaar risico voor de nationale veiligheid.

“Huawei is in de praktijk een Chinees staatsbedrijf en staat dus onder controle van de Chinese Communistische Partij”, zegt Slagmulder. “Het werd vorig jaar nog verdacht van spionagepraktijken en ontwikkelde software voor het herkennen van gezichten van Oeigoeren in China.” De Oeigoeren zijn een minderheid in het westen van China die massaal wordt onderdrukt door de Chinese overheid. “Het is dus minstens bedenkelijk te noemen om met zo’n bedrijf een partnerschap aan te gaan.”

“Het wordt tijd dat we beseffen dat China en Chinese staatsbedrijven geen partners zijn waar je op een normale manier mee kan samenwerken”

Het is niet de eerste keer dat het Vlaams Parlementslid kritiek uit op de samenwerking van Vlaamse universiteiten met China. In juni ondervroeg hij nog minister-president Jan Jambon (N-VA) over de samenwerking met de zogenaamde ‘Seven Sons of National Defence’. Dat zijn zeven beruchte Chinese universiteiten die actief westers onderzoek gebruiken ten voordele van het Chinese leger. “De minister-president sprak toen onder meer over de oprichting van een Vlaams ‘kennisveiligheidsloket’, maar daar lijkt nog niet veel van in huis gekomen”, zegt Slagmulder.

De universiteiten zelf zien geen problemen in de samenwerking met een bedrijf als Huawei. Volgens de UAntwerpen kiezen studenten zelf of ze eraan deelnemen of niet en kunnen ze “in China zelf kritisch kijken naar wat ze daar vaststellen en aanleren”. Slagmulder betreurt die houding. “Het getuigt van een naïviteit die we echt al jaren zouden afgeleerd moeten zijn”, besluit hij. “Het wordt tijd dat we beseffen dat China en Chinese staatsbedrijven geen doodgewone partners zijn waar je op een normale manier mee kan samenwerken.”