Nieuws
donderdag, 02 feb 2023

"Waarom zijn ze bang van een ander geluid in de Nederlandse media?"

Op 31 januari 2023 legde de Nederlandse Publiek Omroep (NPO) een derde sanctie op aan omroep Ongehoord Nederland (ON!). Deze omroep neemt, als een van de enigen, een minderheidspositie in binnen het Nederlandse medialandschap. Hoewel de omroep zich voornamelijk toespitst op Nederlandse aangelegenheden, kwamen diverse politici van het Vlaams Belang zoals Sam Van Rooy, Gerolf Annemans en Tom Vandendriessche verschillende keren aan bod in hun programma's. “Dit is niet minder dan een poging tot censuur”, reageert Europees Parlementslid Tom Vandendriessche. 

Als gevolg van het rapport van de ombudsman van de NPO, kijkt Ongehoord Nederland nu wederom aan tegen financiële sancties. Volgens Vandendriessche is de motivatie achter de zoveelste sanctie wel duidelijk. “De gevestigde orde kan het simpelweg niet verdragen dat er een populair tegengeluid bestaat uit de rechtse politieke hoek”, merkt hij op. “Daarom wil men via allerhande ondemocratische methodes, zoals sancties, deze stemmen de mond snoeren.”

“De gevestigde orde kan het simpelweg niet verdragen dat er een populair tegengeluid bestaat uit de rechtse politieke hoek”

“Een omroep zoals ON! heeft nochtans een belangrijke plaats in een gezond mediabestel”, vervolgt Vandendriessche. “Ze vertegenwoordigt immers een significant deel van het televisiekijkend electoraat. Door deze omroepen te censureren ondermijnt men dus de diversiteit van het medialandschap. Deze censuur bewijst dat men simpelweg geen oppositie verdraagt.”

Volgens Vandendriessche is de problematiek grensoverschrijdend. “Rechtse geluiden in zowel Nederland als Vlaanderen worden continu onderdrukt op alle mogelijke manieren door de gevestigde machten”, besluit het Europees Parlementslid. “De Europese Commissie beschuldigt nochtans landen als Polen en Hongarije van praktijken die de mediavrijheid zouden ondermijnen, maar is nergens te bespeuren als rechtse media gesanctioneerd wordt. Daarom heb ik ook enkele schriftelijke vragen gesteld aan de Commissie om dit op te helderen”