Nieuws
dinsdag, 25 mei 2021

Wit-Rusland: "Lukashenko is trappers kwijt, maar EU mag zijn voorbeeld niet volgen”

De omleiding en het aan de grond zetten van een internationale Ryanair-vlucht in Wit-Rusland, waarbij een regime-kritisch journalist van het vliegtuig werd geplukt, is slechts het hoogtepunt in een lange rij van incidenten. “De hele wereld, de EU incluis reageert terecht verontwaardigd,” aldus Europees parlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang). “De EU krijgt echter zelf Wit-Russische trekjes.”

Het is duidelijk dat president Alexander Lukashenko nu definitief de trappers kwijt is. Na de dubieuze presidentsverkiezingen van augustus 2020 staken massale burgerprotesten de kop op, die werden beantwoord met grof politiegeweld en willekeurige arrestaties. Er was voorts de controverse rond de bouw van een kerncentrale in Astravyets op de grens met Litouwen die niet aan internationale standaarden zou voldoen, er was het tijdelijk in ballingschap slaan van de rooms-katholieke aartsbisschop Tadeusz Kondrusiewicz en met de kaping van de Ryanair-vlucht om een opposant te kunnen arresteren, kennen we het voorlopige hoogtepunt van een binnenlands conflict dat nogmaals internationaal wordt geëxporteerd.

De verhalen over gemanipuleerde presidentsverkiezingen in de Sovjet-reliek bestaan al twee decennia. Toch hield dat de EU niet tegen om via onder andere het nabuurschapsbeleid en via de EIB (de Europese Investeringsbank) tientallen zo niet honderden miljoenen euro’s te besteden in Wit-Rusland. Slechts na de recente protesten heeft de EU beslist geen centen meer aan de Wit-Russische overheid te geven, maar aan het ‘middenveld’.

Nieuwe regels die EU en België plannen “vertonen enge gelijkenissen met Wit-Rusland”

Het Vlaams Belang duidt echter ook op “de enge gelijkenissen die die EU vertoont met Wit-Rusland naar aanleiding van nieuwe EU-plannen”. Wit-Rusland had reeds eerder de geviseerde journalist gebrandmerkt als een 'terrorist, die aanzet tot haat'. Betogingen die niet door het regime zijn goedgekeurd, zijn per definitie 'extremistisch'. In antwoord op de kritiek op sociale media, legt Wit-Rusland het internet plat.

“Hiermee toont Wit-Rusland precies het hellend vlak waar de zelfverklaarde verdedigers van de mensenrechten in de EU en België zich zelf op bevinden”, aldus nog Vandendriessche. “Zowel de EU als België zoeken manieren om de voor het bestel ongewenste meningen te censureren en te bestraffen. Toevallig zoekt Kamerlid Kristof Calvo (Groen) op dit moment in België een meerderheid om 'haatspraak' te kunnen bestraffen en als hij zijn zin krijgt, is België wat dat betreft niet veel beter dan de nu door iedereen veroordeelde dictatuur Wit-Rusland.”

“Wat nog rest is elke betoging die niet door de staat is goedgekeurd als extremistisch te bestempelen en de controle op de vrije meningsuiting door techgiganten te vervangen door het eenvoudig platleggen van het internet. Misschien kan het Belgisch en het Europees parlement een werkbezoek plannen aan Wit-Rusland?”, besluit Vandendriessche.