Nieuws
woensdag, 24 mrt 2021

WK in Qatar: “Belgische reactie op onmenselijke situatie ondermaats”

Deze avond starten de Rode Duivels hun campagne richting het WK van 2022 in het Arabische Qatar. “Een WK waaraan ondertussen helaas al heel veel bloed kleeft”, zegt Kamerlid Annick Ponthier (Vlaams Belang). "Mensonwaardige werkomstandigheden zorgden in de steenrijke golfstaat al voor duizenden doden. Maar omwille van de geldelijke belangen willen voetbalbond en regering daar niet te zwaar aan tillen.”

De organisatie van het WK voetbal van 2022 werd al in 2010 toegewezen aan de Arabische golfstaat Qatar. Het was, zacht uitgedrukt, een heel eigenaardige keuze voor een land zonder enige voetbaltraditie of -accommodatie, en waar temperaturen tot 50° Celsius het voetballen sowieso onmogelijk maken. “Een strikt islamitisch land zonder enige notie van mensenrechten, laat staan vrouwenrechten. Het is duidelijk dat er gezwicht werd voor geld”, aldus Ponthier. “Van de 22 FIFA-leden die destijds voor Qatar kozen, worden er momenteel reeds 11 vervolgd wegens corruptie. Dat zegt veel.”

“Hoe wil men de slachtoffers in Qatar eigenlijk helpen? Met een minuut stilte bij aanvang van de wedstrijden?”

Een onderzoek van de Britse krant The Guardian wees in februari uit dat de gruwelijke leef- en werkomstandigheden bij de bouw van stadions, luchthavens, hotels en wegen al het leven hebben gekost aan 6.500 arbeidsmigranten. “En dan gaat het enkel om werkkrachten uit India, Nepal, Pakistan, Sri Lanka en Bangladesh. Landen als Kenia en de Filipijnen geven hierover geen cijfers vrij. Overigens zijn in dat cijfer de slachtoffers van het laatste half jaar nog niet eens vervat”, vervolgt Ponthier. “Het is duidelijk dat Qatar geloofsgenoten enkel opvangt wanneer ze er als onderbetaalde slaven komen werken.”

Ponthier stelde hierover vragen aan minister van Buitenlandse zaken Sophie Wilmès (MR). “Helaas kwam de minister in haar antwoord niet verder dan een opsomming van wat voorspelbare algemeenheden”, aldus nog Ponthier. “Van het ‘uiten van bezorgdheid’, tot het ‘ernstig nemen van rapporten’ en het ‘opvolgen van de situatie’. Een ondermaatse reactie, net zoals we die ook al konden merken bij de Belgische voetbalbond, anders altijd de eerste om maatregelen te treffen tegen discriminatie.”

Het Vlaams Belang verwacht evenwel geen relevante reactie op menselijk vlak vanwege de voetbalbond of de Belgische regering. Daarvoor zijn de economische belangen te groot. “Zoals dat tegenwoordig in het voetbal de gewoonte is, wordt er volop geknield. Voor oliedollars deze keer”, besluit Ponthier. “De 6.500 doden zullen voor regeringsleden alleszins niet voldoende zijn om VIP-tickets uit Qatar af te slaan. Ongelooflijk dat op die manier nog steeds slavernij wordt toegestaan.”