
Vlaams Belang voerde vandaag actie bij de scheepsliften van Strépy om N-VA te herinneren aan een actie waarmee ze tien jaar geleden de transfers naar Wallonië aanklaagden.
Met een colonne van 16 bestelwagens met 16 miljard nepeuro’s trok Vlaams Belang naar het Waalse Strépy om de miljardenstroom van Vlaanderen naar Wallonië aan te klagen. Na meer dan 10 jaar regeringsdeelname door N-VA is er van een kentering geen sprake, integendeel.
In 2010 concludeerde het Vlaams Instituut voor Economie en Samenleving van de KULeuven dat de transfers van Vlaanderen naar Wallonië blijven toenemen. In hun studie werd naast de expliciete transfers, ook rekening gehouden met de intrestlasten op de schuldafbouw. Die laatste bedroegen in 2007 niet minder dan 10,2 miljard euro. Aangevuld met de 6 miljard aan expliciete transfers via de uitgaven van de federale begroting, de sociale zekerheid en de Bijzondere Financieringswet bedroeg de totale geldoverdracht volgens VIVES 16 miljard euro. Of zo’n 2.700 euro per Vlaming. De expliciete transfer van 6 miljard euro werd overigens bevestigd door de recentste studie van VIVES die eind vorig jaar werd gepubliceerd. Hierin werd zelfs een toename genoteerd van 335 miljoen euro.
Bovendien blijken de Vlaamse miljarden bijzonder inefficiënt voor Wallonië. Zo stelden in 2005 drie Waalse professoren (Henri Capron, Pierre Pestieau en Michel Mignolet) dat “de geldstromen van Vlaanderen naar Wallonië het economische leven in het zuidelijke landsgedeelte in slaap wiegen.”
In het licht van de (gecamoufleerde) belastingdrift en sociale afbraak is het onbegrijpelijk dat traditioneel politiek Vlaanderen de transfers niet op de politieke agenda plaatst. De stelling dat de prioriteit dient te liggen bij het sociaaleconomische en niet bij het communautaire gaat aan de miljardenoverdracht kennelijk voorbij. Nochtans zou Vlaanderen met die centen zijn loonkosthandicap kunnen wegwerken, zijn competitiviteit versterken en onze sociale verworvenheden behouden.
Vandaag staat het Vlaams Belang opnieuw in Stréphy-Thieu, zonder Bart De Wever. Zijn partij regeert nu op het Vlaamse en het federale niveau mee zonder Vlaams eisenpakket, en voert zij ‘loyaal’ uit wat zij destijds bekampte. Met deze actie hopen we hun geheugen alvast danig op te frissen.
Het Vlaams Belang eist een:
- Opheffing van de bijzondere financieringswet en volledige fiscale autonomie voor Vlaanderen en Wallonië.
- Volledige splitsing van de sociale zekerheid.
- Volledige splitsing van de staatsschuld, volgens het oorsprongsbeginsel.
- Stoppen van de welvaartsoverdrachten naar Wallonië.
Bekijk hier het nieuwsfragment van de VRT.
Bekijk hier het nieuwsfragment van VTM.
Tom Van Grieken
Voorzitter Vlaams Belang
Barbara Pas
Kamerfractievoorzitter