De regeringsmeerderheid – CD&V op kop – voerde deze namiddag de parlementaire onderzoekscommissie definitief af. Daarmee verkleinen de kansen dat de Vlaamse aandeelhouders en spaarders volledige klaarheid krijgen over de financiële crisis in België.
De meerderheid zal een zogeheten ‘Bijzondere Commissie’ installeren die echter niet het recht bezit om getuigen te dagvaarden en onder ede te verhoren. Er moet dus vastgesteld worden dat de beleidspartijen geen enkele schroom betonen om hun zetbazen neer te poten in goedbetalende zetels van de raden van bestuur van Fortis, Dexia en Ethias, maar zichzelf blijkbaar niet in staat achten om het onderzoek te voeren naar hetgeen zo vreselijk is misgelopen bij diezelfde financiële instellingen.
Om de parlementaire onderzoekscommissie af te voeren werden nepargumenten gebruikt: de financiële wereld mag niet ‘gecriminaliseerd worden,’ binnen vier maanden is ‘het stof gaan liggen’ en wordt ‘het economisch gevaar kleiner’. Een ander belangrijk argument was dat er heel wat juridische bezwaren bestaan tegen het gelijktijdig laten werken van een parlementaire onderzoekscommissie en de lopende gerechtelijke procedures. Eigenaardig genoeg stelt de regeringsmeerderheid als compensatie voor dat eventueel binnen vier maanden alsnog een parlementaire commissie kan worden opgericht indien de ‘Bijzondere Commissie’ faalt. Blijkbaar vallen dan plots wel alle juridische bezwaren weg.
Het Vlaams Belang vroeg een debat in een extra plenaire zitting. Dit verzoek werd door de meerderheid afgewezen. Vlaams Belang-fractievoorzitter Gerolf Annemans zal hieromtrent de houding van de meerderheid aan de kaak stellen tijdens de Kamerzitting van volgende week die verlaat is omwille van het bezoek van de Dalai Lama aan het parlement.
Gerolf Annemans
Volksvertegenwoordiger
Filip De Man
Volksvertegenwoordiger