Vlaams Belang: “Lidstaten en EU moeten hof de wacht aanzeggen”
Het ‘Europees mensenrechtenhof’ in Straatsburg heeft op 20 september 2011 het arrest 8000/08 uitgesproken in de zaak van de Nigeriaanse kinderverkrachter ‘A.A.’ tegen Groot-Brittannië.
Het Hof geeft de privacy van de kinderverkrachter voorrang op de openbaarheid van rechtspraak door hem enkel anoniem in het arrest te vermelden, maar de Britse kranten melden dat het gaat om Akindoyin Akinshipe. De man is geboren in Nigeria, maar belandde later in Londen en verkrachtte daar in 2002 een 13-jarig meisje. Het Verenigd Koninkrijk zette een procedure in gang om hem het land uit te zetten, maar die uitwijzing werd gedurende jaren met juridische beroepsprocedures vertraagd.
In januari 2008 was het uitwijzingsbevel definitief, maar nu is daar het Hof van Straatsburg: de rechters daar hebben beslist dat de kinderverkrachter niet mag teruggestuurd worden naar zijn geboorteland, omdat dat zijn ‘recht op gezins- en privéleven’ zou schenden. Daar bovenop krijgt de man 4.000 euro als vergoeding voor zijn gerechtskosten.
De rechters die Groot-Brittannië veroordeelden waren afkomstig uit Bosnië- Herzegovina, Albanië, Polen, Bulgarije en Montenegro. De aanwezige Britse rechter Nicolas Bratza van Servische afkomst maakte de uitspraak unaniem.
Ook voor alle andere EU-landen is dit slecht nieuws. Links bedient zich steeds actiever van de politieke arresten van Straatsburg om elk restrictief immigratiebeleid en elke kordate aanpak van importcriminaliteit af te wijzen als ‘strijdig met de mensenrechten’. Het arrest A.A. is een onderdeel van een lange reeks uiterst controversiële vonnissen.
De lidstaten en de Europese Unie moeten de wereldvreemde rechters van het mensenrechtenhof van Straatsburg de wacht aanzeggen. Indien het hof van Straatsburg geen verantwoording aflegt aan de lidstaten en zich verder blijft gedragen als een ‘gouvernement des juges’ die hun soevereiniteit en rechtsstaat ondermijnt, moet de toetreding van de Europese Unie tot het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens afgeblazen worden. Ook de lidstaten moeten het Verdrag dan ter discussie stellen.
Philip Claeys
Europees parlementslid