
Een schaamteloos staaltje van zelfbediening en zelfverrijking, van het bekende ‘links lullen en rechts de zakken vullen’. Hoe moet je de jongste stunt van de christelijke arbeidersbeweging ACW anders noemen? Deze week lekte uit dat het ACW 300.000 winstbewijzen kan verzilveren bij Belfius (vroeger Dexia). Paul Geudens (Gazet van Antwerpen, 30.03.12) schrijft boos dat het ACW in het Dexia-debacle maar liefst drie keer langs de kassa is gepasseerd. “Voor alle duidelijkheid: de kassa, dat zijn u en ik als belastingbetaler.” Het ACW was via ARCO hoofdaandeelhouder bij Dexia en eiste steeds maximale dividenden, ook toen het al zeer slecht ging. “Daardoor is het ACW mee verantwoordelijk voor de ondergang van de bank.”
Nadien bekwam het ACW een staatswaarborg voor het ingelegd kapitaal van de ARCO-vennoten, een voorrecht dat andere gedupeerde aandeelhouders niet kregen. “Alle Dexia-aandeelhouders zijn hun geld kwijt, de ACW-leden niet”, aldus Eric Donckier (Het Belang van Limburg, 30.03.12). De regering onder leiding van Yves Leterme (zelf uit ACW-hoek) schonk 1,5 miljard euro belastinggeld aan de ACW-leden. En nog is het niet genoeg. Paul Geudens: “De organisatie hield aan de failliete bank, die schaamteloos werd leeggezogen en uiteindelijk voor 4 miljard euro met belastinggeld moest worden opgekocht, nog 300.000 winstbewijzen over ook. Van elke 100 euro winst die de nieuwe Belfiusbank maakt, gaan er 2 naar het ACW…”
Iedereen inbegrepen?
En dat alles gebeurt, zo schrijft Paul Geudens verontwaardigd, “met de zegen van CD&V”, een partij die naar de verkiezingen trekt met de slogan ‘iedereen inbegrepen.’ “Behalve wanneer je niet van het ACW bent, zo blijkt nu.” De journalist noemt dan ook hypocrisie en niet naastenliefde de ‘christelijke deugd’ die binnen CD&V het vaakst wordt beoefend. Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) weert zich als een duiveltje in een wijwatervat nu het ACW onder vuur ligt. Aan de top van CD&V lopen nogal wat prominente politici rond uit de ACW-stal. En die hebben allemaal boter op het hoofd. In de eerste plaats natuurlijk Jean-Luc Dehaene en Yves Leterme, maar verder ook Etienne Schouppe, Jo Vandeurzen, Steven Vanackere, Hilde Crevits en Inge Vervotte.
De politieke schuldigen voor het Dexia-debacle glipten door de mazen van het net en worden niet vervolgd of veroordeeld. Maar… de kiezer kan hen wel afstraffen voor hun blunders en hun graaicultuur.