“Niet minder dan 80% van de reizigers voelt zich al eens onveilig in de trein, de tram, de metro of de bus”. Dat blijkt, schrijft Het Nieuwsblad (4 november 2005), uit een studie van de Gentse universiteit. Metro meldt: “acht op tien reizigers voelt zich soms onveilig wanneer ze gebruik maken van het openbaar vervoer, en 5% voelt zich zelfs vaak of altijd onveilig. Dit blijkt uit een studie van het ‘Institute for International Research on Criminal Policy’.”
Die onveiligheid mag volgens sociologen en andere onderzoekers dan misschien wel ‘subjectief’ zijn, uit de voorlopige resultaten van hetzelfde onderzoek blijkt dat ook meer dan 20% van de gebruikers ook effectief het slachtoffer geworden is van een criminele daad op bus, trein of metro en niet minder dan 37% was getuige van dergelijk feit. De meeste risico’s lopen de reizigers tijdens de avond.
Maar niet alleen reizigers zijn het slachtoffer van agressie. Ook de agressie tegen treinbegeleiders neemt toe. Dat leert het antwoord van gewezen minister van Overhoudsbedrijven Vande Lanotte op een schriftelijke vraag van Vlaams Belangparlementslid Francis Van den Eynde: Vorig jaar liepen 597 meldingen binnen van agressie tegen begeleiders binnen, of 7,37% meer dan vorig jaar. Alleen het aantal incidenten met fysiek geweld is (lichtjes) gedaald: met 2,21%.
Geweld op het openbaar vervoer, geweld tegen treinbegeleiders en passagiers, geweld op straat. De staat dreigt een van haar kerntaken steeds slechter te kunnen vervullen, met name de veiligheid van de burgers van dit land garanderen. Wat goeds valt er te verwachten van een overheid die toekijkt, noteert en tot de orde van de dag over gaat.