Nieuws
dinsdag, 17 mei 2022

Al meer dan 123 miljoen euro aan coronapremies teruggevorderd

Het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) van de Vlaamse overheid vorderde al voor meer dan 123 miljoen euro aan onterecht toegekende coronapremies terug. Dit blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Economie, Hilde Crevits op een vraag van Vlaams Parlementslid Carmen Ryheul (Vlaams Belang). “De hinderpremiers waren absoluut noodzakelijk voor onze economie”, zegt Ryheul. “Alleen bewijst het grote bedrag aan invorderingen dat de overheidssteun veel te lichtzinnig werd uitgedeeld.”

Bedrijven die tijdens de coronacrisis verplicht hun deuren moesten sluiten en hierdoor inkomstenverlies leden, konden bij het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) coronapremies aanvragen. Op die manier bleven jobs beschermd en werd een golf aan faillissementen vermeden. Toch kwamen veel van de steunmaatregelen terecht bij bedrijven, die hier geen recht op hadden. De Vlaamse overheid kan daarom beweerde omzetdalingen controleren op basis van de administratieve gegevens en van de boekhouding van de ondernemingen. Op 22 april 2022 waren er al 15.694 dossiers met een terugvordering opgestart en was er al een bedrag van meer dan 123 miljoen euro teruggevorderd. Bovendien kunnen er nog inspecties en terugvorderingen uitgevoerd worden tot in 2027.

“Er bestaat geen twijfel over dat de coronasteun voor ondernemingen tijdens de verplichte sluiting broodnodig was”, zegt Ryheul. “Het was absoluut noodzakelijk om onze ondernemingen financieel gezond te houden en om jobs te beschermen. Er was alleen veel te weinig controle op, waardoor er veel te kwistig mee is rondgestrooid.”

“Al wie onterecht coronapremies heeft opgestreken, moet hiervoor gestraft worden en mag nooit nog recht hebben op overheidssteun”

“Rotte appels die onterecht coronasteun hebben opgestreken, moeten opgespoord en gesanctioneerd worden”, aldus Ryheul. “Bovendien mogen zij nooit nog recht hebben op toekomstige overheidssteun. Aangezien het hier wel om belastinggeld gaat van de hardwerkende Vlaming, moeten de VLAIO-inspecteurs blijven inzetten op fraude zoals verkeerdelijk toegekende coronapremies.”

Ryheul hoopt dat de Vlaamse overheid hier lessen uit zal trekken. “Als er tot nu toe al meer dan 123 miljoen euro teruggevorderd werd, waren de toekenningsvoorwaarden mogelijk niet selectief genoeg. We moeten ervoor zorgen dat overheidssteun in de toekomst bij de juiste mensen terecht komt.”