Als kuststad is Oostende vanouds een trekpleister voor de oversteek naar Groot-Brittannië, maar de jongste maanden is onmiskenbaar sprake van een ware toestroom van illegale vreemdelingen. Deze evolutie werd reeds duidelijk uit het antwoord van VLD-minister Dewael op een eerdere parlementaire vraag van Vlaams Belang-senator Yves Buysse. Daaruit bleek ondermeer dat in het arrondissement Brugge-Oostende alleen al in de eerste drie maanden van dit jaar bijna negenhonderd illegalen werden opgepakt, een significante stijging tegenover vorig jaar.
Naar de oorzaken van deze spectaculaire stijging van het aantal illegalen hoeft niet lang gezocht te worden. “Onze buurlanden zijn een klein jaar geleden strenger beginnen optreden. In Nederland worden mensen zonder papieren die naar Engeland willen systematisch opgepakt en voor zes maanden in een gesloten centrum gestopt. Ook in Frankrijk worden ze opgesloten en daarna gedwongen gerepatrieerd”, aldus Carlos Smits, adjunct-directeur van de interventiepolitie (in De Morgen, 16.06.2008). Terwijl onze buurlanden hun beleid dus aanscherpten, blijft in dit land de lakse politiek gehandhaafd. Het probleem is gekend: wanneer illegalen worden aangehouden, krijgen zij gewoon een papiertje in de hand gedrukt met daarop het bevel het land binnen de vijf dagen te verlaten. Het hoeft geen betoog dat de betrokkenen daar in de praktijk slechts uiterst zelden gevolg aan geven en bij voorkeur opnieuw in de illegaliteit duiken.
Vlak na zijn aantreden als minister van Binnenlandse Zaken in juli 2003, werd er door de Dienst Vreemdelingenzaken bij Patrick Dewael op aangedrongen dat een uitwijzingsbevel niet langer als een ‘vodje papier’ zou beschouwd worden. De VLD-minister liet destijds weliswaar weten de bekommernissen en de zienswijze van de Dienst Vreemdelingenzaken te delen, maar praktische consequenties werden daar de voorbije vijf jaar niet aan verbonden. De gevolgen zijn er dan ook naar.